Fırat Ekspresi
Ulaştırma İşletmeciliği Tren Ana Hat Treni Demiryolu Yolcu taşımacılığı
-
2020
Uzun mesafe kat ettiği ve yolcuların yoğun olduğu merkezlerde durduğu için ekspres tren olarak adlandırılan ana hat trenlerinden biridir. İşletmeciliği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na, denetimi ise TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’ne aittir. Fırat Ekspresi, Adana-Kurtalan demiryolu hattı içerisinde hizmet vermektedir. Adana- Kurtalan demiryolu hattının Fevzipaşa – Narlı – Malatya – Yolçatı – Diyarbakır – Kurtalan kısmı (Adana-Elazığ bölümü) 1929 – 1944 yılları arasında Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları) tarafından inşa edilerek hizmete açıldı. 21.01.2010 tarihinde meydana gelen heyelan ile Narlı-Malatya Tren hattı zarar gördü, zarar gören bu hat üzerinde 16.04.2010 tarihinde ise yol açma çalışmalarına başlandı. Çalışmaların bitmesiyle 19.05.2010 tarihinde hat üzerinde seferler tekrar başladı. Fırat Ekspresi ise 01.05.2018 tarihinden itibaren kamu hizmeti yükümlülüğü kapsamında yolcu taşımacılığı hizmeti verilecek hatlar arasında belirlendi ve kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yolcu taşımacılığına başladı.
Fırat Ekspresi, her gün düzenli olarak Adana-Elazığ arası sefer yapmaktadır. Seferleri sırasında, başlangıç olarak Adana’dan yola çıkarak Osmaniye, Gölbaşı ve Malatya rotası üzerinden Elazığ’a ulaşmakta, böylelikle dokuz saat 26 dakika süren seferini tamamlamakta ve toplamda 511 kilometreyi geride bırakmış olmaktadır. Güzergâh boyunca; Adana Tren İstasyonu, Kiremithane Tren İstasyonu, İncirlik Tren Garı, Yakapınar Tren Garı, Ceyhan Tren Garı, Günyazı Tren İstasyonu, Toprakkale İstasyonu, Osmaniye Garı, Mamure İstasyonu, Yarbaşı İstasyonu ve Bahçe İstasyonu olmak üzere toplam olarak 11 tane istasyon ve gar üzerinde durmaktadır.
Fırat Ekspresi, Akdeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlamakta ve sefer boyunca yolculara tabiat güzelliklerini görme imkânı sunacağı için çoğunlukla tercih edilen trenler arasında yer almaktadır. Ayrıca TCDD Taşımacılık, yolcuların konfor ve güvenliğini sağlamak için gerekli her türlü teknolojik sistemi ana hat trenlerine entegre etti. Trende konforlu bir şekilde seyahat etmek isteyen ve tren seyahatini seven yolcular için pulman koltuklar bulunmakta ve yolcuların hizmetine sunulmaktadır. Bu koltuklar geniş aralıklı, ergonomik tasarımlı ve geriye yatırılabilen özelliklere sahiptir. Ayrıca koltukların arasında hem sabit hem de katlanabilen masalar bulunmaktadır. Pulman koltuklar üzerindeki bagaj alanları da yolcuların eşyalarını yerleştirebilmelerini sağlamaktadır. Bazı koltukların yan kısımlarında yer alan elektrik prizleri ve vagonun her iki tarafındaki tuvaletler de yolcuların rahatlığı konusunda düşünülmüş hizmetlerdendir.
Tren vagonlarında yataklı ve örtülü kuşetli odalar yer almadığı için bazı yaş ve meslek gruplarına pulman koltuk fiyatları dışında indirimler uygulanmaktadır. Gidiş-dönüş biletleri aynı çıkış ve varış istasyonlarından aldığında, 13-26 yaş arası kişilere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışan astsubay, subay, askeri memurlara, 60-65 yaş arasındaki yolculara, çalışmakta olan TCDD personel ve ailelerine, yerli ve yabancı basın mensuplarına yüzde 20 indirim uygulanmaktadır. Bu indirimler dışında, altmış beş yaş ve üzeri yolcular ile 7-12 yaş arasındaki çocuklar da yüzde 50 indirime tabi tutulmaktadır.
Referanslar
http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/firat-ekspresi/, (Erişim tarihi: 18.06.2020); https://rayhaber.com/2012/06/elazig-adana-elazig-arasinda-calisan-firat-ekspresinin-hareket-saatinin-degistigi-bildirildi, (Erişim tarihi: 18.06.2020); https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/yolcu-tasimaciligi-hizmeti-verilecek-demiryolu-hatlari-belirlendi-2665181, (Erişim tarihi: 18.06.2020); http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/trenler/anahat-trenleri/, (Erişim tarihi: 18.06.2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/Adana-Kurtalan_demiryolu, (Erişim tarihi: 18.06.2020)