Erzincan Ilıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2020
İpek yolu üzerinde kurulmuş yerleşim yerlerinden biri olan Erzincan, Urartu ve Hitit dönemlerinden kalan şehir kalıntıları, kaleler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan dini ve kültürel eserler ile önemli bir turizm zenginliğine sahiptir. Bu kültürel ve tarihi zenginliğin yanında Erzincan Ilıcası gibi şifalı termal kaynak sularına da ev sahipliği yapmaktadır. Karasu Nehri’ne göre daha düşük yükseltide bulunan ve eskiden Norgah (Akyazı) bataklığı olarak bilinen geniş bir düzlükten yeryüzüne ulaşan Erzincan Ilıcası kaynağı 33°C sıcaklığa sahiptir. Radyoaktivitesi 0,83 eman, pH değeri ise 6,8’dir. Erzincan Ilıcası’ndaki kaynak suların bileşiminde bikarbonat, sodyum, klorür, magnezyum ve karbondioksit bulunur. Litresinde altı gramın üstünde total mineralizasyon bulunan bu su, kalevi ve toprak kalevili, tuzlu, bikarbonatlı termal bir sudur. Ekşisu Mahallesi yakınlarındaki termal kaynaktan çıkan suların banyo suyu olarak kullanımı yaygındır. Kaynak bölgesindeki suyun cilt hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve damar sertliği gibi sağlık sorunlarının çözümüne iyi geldiği bilinmektedir. Her yıl bu rahatsızlıklarla ilgili şikâyetleri ile binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. Halk arasında Çermik diye isimlendirilen eski ılıcanın bulunduğu yerde birbuçuk metre derinliğinde üstü kapalı bir havuz bulunmaktadır. Belediye tarafından Erzincan Ilıcası’nın bulunduğu alanda yapılan iyileştirmeler sonrasında 12 termal havuz, sosyal üniteler, konaklama alanları, park ve kamp alanları ile ziyaretçilere hizmet verilmektedir. Termal suyun miktarı, debisi ve sıcaklık değerinin iyileştirilmesi amacıyla sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarla şifa bulmak için gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için uygun imkânların sağlanması ile birlikte ziyaretçi sayılarında artış olmaktadır. Yörenin turizm değerleri arasında önemli yeri olan termal kaynaklara yerel yönetimler ve il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından yapılan yatırımlarla ziyaretçi sayılarının gelecek yıllarda daha da artması beklenmektedir.
Referanslar
Bozca, R., Çiftçi Kıraç, F. ve Kıraç, R. (2017). Sağlık Turizmi SWOT Analizi: Erzincan, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3): 157-163; Ceyhun Sezgin, A. ve Onur, M. (2017). Kültür Mirası Düğün Yemekleri’nin Gastronomi Turizmi Açısından İncelenmesi: Erzincan İli Örneği, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ÖS-IV: 203-214; Özgen, N. (2010). Doğu Anadolu Bölgesi’nin Doğal Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi ve Planlamaya Yönelik Öneriler, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7 (1): 1385-1416.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Bozca, R., Çiftçi Kıraç, F. ve Kıraç, R. (2017). Sağlık Turizmi SWOT Analizi: Erzincan, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6 (3): 157-163; Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, https://erzincan.ktb.gov.tr/TR-57417/saglik-kaplica-turizmi.html, (Erişim tarihi: 10.03.2020); https://termalrehber.com/erzincan-ili-sifali-sulari-ve-kaplicalari/, (Erişim tarihi: 19.08.2020).