Diyabet Menü

Gastronomi Kavram

Restoran sektöründe tüketicilerin yiyecek-içecek işletmeleri tercihlerinde, hizmet kalitesi, ürünlerinin lezzeti, görüntüsü, miktarı, rengi, servis şekli, fiyatı vb. kriterlerin etkili olmasının yanı sıra menü çeşitliliği de önemlidir. Örneğin yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerde, çocuklar için çocuk menüsü, diyet yapan tüketiciler için diyet menüsü, vegan beslenme biçimini tercih eden tüketiciler için özel vegan menüleri yer almaktadır. Çünkü günümüzde yiyecek içecek işletmeleri tüm bu sayılan misafir türlerinde olduğu gibi diyabet, çölyak, hiper tansiyon vb. kronik rahatsızlığı bulunan tüketicileri de çekebilmek için menülerini çeşitlendirmektedirler. Ayrıca son zamanlarda yeme içme alışkanlığından kaynaklanan kardiyovasküler (kalp ve damar hastalıkları) hastalıklar, obezite, kanser, diyabet ve diğer ilgili diyet gerektiren hastalıklar restoranlarda menü bilgilerinin, tüketicilerinin sağlık endişeleri konusunda ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Diyabet insülin salgılanmasının eksikliği ya da direnci ile ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Diyabet, hayat boyu devam eden, sadece hasta olan kişiyi değil, hasta yakınlarını ve toplumu da ilgilendiren, tedavisi zor ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü, 1991 yılında, diyabeti toplumsal sağlık sorunu olarak kabul etmiştir. İnsülinin keşfiyle diyabete bakış açısında ve tedavisinde önemli gelişmeler sağlamıştır. Diyabet hastalarında beslenme oldukça önemlidir. Diyabet hastalarının günde en az altı kez öğün şeklinde beslenmesi, çeşitli besinler tüketmesi, doğru şekilde hazırlanmış ve pişirilmiş besinleri seçmesi gerekmektedir. Tahıllı gıdalar ve posalı besinler daha fazla tüketmelidirler. Doymuş yağ, basit şeker ve tuzun tüketimi azaltılmalı ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmelidir. Su ve diğer sıvılar vücuda yeterli miktarda alınmalıdır. Özel beslenme programı gerektiren ve diyabet hastalığı olan kişilere sunulan özel menü çeşidi diyabet menü olarak tanımlanmaktadır. Özellikle de yemeğin kalori miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktaş, A. (2001). Ağırlama Endüstrilerinde Yiyecek ve İçecek Yönetim. Antalya: Livane Matbaası; Çetinsöz, B. C. ve Polat, A. S. (2018). Restoranlarda Menü Bilgilerinin Tüketicilerin Davranışsal Niyeti Üzerine Etkisi, The Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3: 20; Kaçmaz, S. Ö., Şengül, N., Tamer, E. R. E. N. ve Özder, E. H. (2018). Hastanelerde Özel Hastalar İçin Hedef Programlama ile Menü Planlamasını Etkileyen Unsurlar, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 21(3): 393-422; Neşe, A. Ç. ve Ovayolu, N. (2006). Diyabetik Ayak ve Bakımı, Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(2): 89-97; Şanlıer, N. (2017). Diyabet, Pegem Atıf İndeksi: 147-152.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aktaş, A. (2001), Ağırlama Endüstrilerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Antalya: Livane Matbaası.