Cappadox Festivali
Etkinlik Festival
(Ürgüp, Nevşehir, 2015 - )
-
2024
Türkiye’nin Kapadokya bölgesinde, volkanik bir patlama meydana gelmiştir. Orta Anadolu volkanlarında meydana gelen şiddetli patlama sırasında kopan kayalar zaman içerisinde atmosferik etkilerle aşınarak günümüzde de şahit olduğumuz jeolojik şekilleri oluşturmuştur. Patlamanın etkisiyle başlayan yeryüzü şekillerinde meydana gelen değişiklikler, çeşitli atmosferik olaylar doğrultusunda günümüzde hala devam etmektedir. Yalnızca jeolojik bir oluşum olmayan bu yer şekilleri, peri bacaları ismi ile tanımlanmaktadır. Kayalardan oluşan peri bacaları bölgesinde taş yapıların içerisinde kilise, manastır, mağara ve kilometreleri bulan uzunluktaki yer altı tünelleri ile insanoğlunun geçmişten bugüne kalıntılarını barındıran yapıya sahiptir. Zira Kapadokya bölgesinde Hitit Uygarlığı’na, ilk Hristiyanlık dönemlerine, Antik Pers İmparatorluğu’na ve Osmanlı Devleti’nin yerleşimlerine dair milyarlarca yıldır süregelen bir zenginlik barınmaktadır.
Tarihi ve kültürel zenginliği ile ev sahipliği yapan ve UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Kapadokya’da düzenlenen Cappadox Festivali, geçmiş ve günümüz arasında bir köprü görevi görebilecek niteliktedir. Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde Kapadokya bölgesi içerisinde düzenlenen bu festivalin ismi olan “Cappadox”, Kızılırmak’ın bölgeye doğru uzanan kolunun antik dönemdeki isminden alıntılanmıştır. Cappadox festivalleri her yıl mayıs ayında gerçekleştirilmektedir.
Cappadox Festivali’nin her sene öne çıkan farklı temaları mevcuttur. Cappadox Festivali’nin düzenlendiği ilk yıl olan 2015’te festivalin teması; “Kapadokya Çarpması” olarak adlandırılmıştır. 2016 yılında “Gelin Bahçemizi Ekelim” teması ile günümüzün küreselleşen dünyasındaki hızlı yaşama doğanın ritmine ve yerele odaklanarak alternatif bir bakış açısı sunmaktadır. 2017 yılında festivalin teması, gelecekte insanlığı bekleyen ekonomik, sosyal ve kültürel değişimlerin makro ölçüde ele alınarak farkındalık oluşturulması hedeflenerek, “Dünyadan Çıkış Yolları” olarak belirlenmiştir. 2018 yılında teması “Sessizlik” olarak belirlenirken 2024 yılında ise festival için “Değişen Gökler” teması kullanılmıştır. 2024 yılı festival programında Gevende müzik grubu, Uç Hisar rehberlik sergi turu, Gurme tadım konsepti ile Anadolu’ya özgü üzüm türleri ve şarapların tanıtımı ve Güvercilik Vadisi yürüyüşünü ve meditasyon eğitimi içermektedir.
Festival kapsamında çağdaş sanat, müzik ve eğlenceden gastronomiye kadar bölgenin öne çıkan özelliklerini vurgulayan çeşitli alanlarda etkinlikler mevcuttur. Zira festival deneyimleri katılımcılarına eğlence imkanı sunmakla birlikte sembolik değer de sunarak kişiler arasında anlamlı ilişkiler kurulmasına da sebep olabilmektedir.
Cappadox Festivali’nde bulunan otuz iki katılımcının görüşleri alınarak yapılan bir araştırmada, Avrupalı katılımcıların bölgedeki ve festival kapsamındaki kültürel nesnelerle etkileşimleri sonucunda nostaljik bir bağ kurdukları ve bunun sonucunda festival aracılığıyla yüksek düzeyde sosyal etkileşimin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Çünkü festival süresince paylaşılan deneyimler somut olmayan kültürel miras kapmasında katılımcılar için sürdürülebilir kültürel değerlerin taşıyıcısı görevini üstlenmektedir. Festivallere uluslararası katılımcıların da dahil olmasıyla birlikte yerel kültürel değerlerin diğer kültürlerle tanışması ve olumlu sosyal ilişkiler gelişmesi açısından fayda sağlamaktadır. Katılımcılarının festival boyunca bölgenin doğal güzelliklerinde faydalanarak deneyimlediği festival aracılığıyla, bölge ile kurulan olumlu bağlar, kaynakların sürdürülebilirliği için farkındalık düzeylerinin de artmasına katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla hem sosyal çevrenin genişlemesi ile entelektüal bilgi ve birikimin artması hem de doğal çevrenin korunması açısından festivaller aracılığıyla farkındalık oluşturulması mümkün olabilmektedir. Bu gibi deneyimlerin artırılarak katılımcıların kültürel değerler ile olumlu bağlar kurmasını sağlamak üzere festivallerin içeriğinin zengileştirilerek katılımcıların ilgilenim düzeylerinin artırılmasında fayda görülmektedir.
Cappadox’un hayata geçirilmesinde rol oynayan Pozitif; 1989 yılından itibaren kültür, sanat ve eğlence deneyimleri yaratarak meraklılarının hizmetine sunmaktadır. Bunun yanında çeşitli kulüp ve mekanlarda, medya platformlarında, müzik ve kültür yayıncılığı üzerine projeleriyle kendine özgü tarzıyla bilinen içerikler üretmektedir. Pozitif, canlı müzik dinletisi ve çeşitli etkinlikler düzenleme konusunda Türkiye’de bu sektördeki öncülerden biri konumundadır. Düzenlenen etkinlikler, festivaller, konserler ve kültür-sanat etkinlikleriyle hem yerli hem de yabancı ziyaretçileriyle buluşmaktadırlar. Cappadox Türkiye’nin ilk uluslararası multi-disipliner destinasyon festivalidir. Pozitif aracılığıyla 2015 yılında festival katılımcıları Kapadokya deneyimi ile buluşturulmuştur.
Pozitif tarafından düzenlenen Cappadox etkinliği gibi, Türkiye’nin uzun yıllar devam eden festivallerinin başında gelen Akbank Caz Festivali’nde, Türkiye ve yurtdışından katılan toplam 150’ye yakın sanatçı ile otuz üç konsere ev sahipliği yapılmıştır. Pozitif’in düzenlediği diğer etkinliklerde yer alan diğer markalar Babylon, Wolkwagen Arena, Cappadox, Doublemoon ve Babylon Soundgarden olarak sıralanmaktadır. 2016 yılı itibariyle Cappodox Festivali kapsamında kentsel kültür merkezi bomontiada, sanat merkezi olan Alt, paylaşım alanı olan Kilimanjaro, Türkiye’de canlı müziğin yüksek sesli sunulan versiyonuyla ve bir performans deneyimi merkezi olan Volkwagen Arena, müzik yapım şirketi olan Doublemoon, müzik dünyasında tanınan programları olan Radyo Eksen, Türkiye’deki ilk meditasyon müzikleri, film müzikleri ve dünya çapında bir radyo olan Radyo Voyage yer almaktadır. Akbank Caz Festivali, One Love Festivali ve Red Bull Music Festivali gibi çeşitli festivallerin içerik planlaması ve organizasyonu da Pozitif tarafından yapılmaktadır. Farklı müzik türlerini barındıran Efes Pilsen Blues Festivali, Akbank Caz Festivali, Rock’n Coke, One Love gibi kültür ve müzik festivallerinin yaratıcısı olan Cappadox Festivali’nde; Rihanna, Lady Gaga, U2, Metallica, Cirque de Soleil gibi dünya starları ve şovları yer almaktadır. Bunların yanında Bob Dylan, Patti Smith, Blondie, The Pixies, Interpol, R.E.M. gibi kültür ikonları stadyumlarda yapılan ve arena tipi konserlerde kitlelerle buluşmaktadırlar.
Referanslar
Cappadox Festivali (2024). Cappadox Festivali. https://cappadox.com/, Erişim tarihi: 08.05.2024); Taheri, B., Gannon, M. J. ve Olya, H. (2019). Nostalgic festivals: The case of Cappadox. In Heritage and Festivals in Europe (63-78). Routledge.