-
2019
Çanakkale kent merkezinde yer almaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, ilk iki katının işlev ve mimari detaylarının Çanakkale’nin özgün sivil mimari örneklerinden olduğu, üçüncü katın ise, Cumhuriyet döneminde inşa edildiği savunulmaktadır. Tapu kayıtlarına göre, yapının en eski maliki İstefani Sayano’dur. 1929 yılında Mübadele ile Girit Hanya’dan gelen Bigaki Hüseyin oğlu Salih Fuat Efendi’ye Vilayet Tefviz Komisyonu tarafından 800 liraya satıldı. 1933 yılında, borcun ödenmemesi üzerine bina Tirisyadi Hahmin’e; üç yıl sonra ise Mehmet Mahdumu Hüseyin’e satıldı.
Yapı inşa edildiğinde, zemin katı dükkân (ticarethane), birinci katı konut olarak kullanılmıştır. 1936 yılında yapıya üçüncü katın ilave edilmesi ile Emek Otel olarak kullanılmaya devam etti. Otel işletmeciliğinin ardından ise tekrar dükkâna dönüştürülerek uzun süre işletildi. Yapının özgün değerinin kaybolmaya başlamasıyla, Çanakkale Belediyesi tarafından, 2004 yılında satın alınarak Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi binası olarak restore edilerek 06. 03. 2009 tarihinde kente kazandırılmıştır.
Müzenin birinci katında iki ayda bir değişen sergilerin yer aldığı Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu bulunmaktadır. Süreli sergiler, incelenen konuları kentli ile paylaşmanın dışında, çalışmalar süresince elde edilen bilgi ve belgeleri Arşiv bölümüne kazandırmaktadır. Müzenin ikinci katında Tarih Kitabı ve Anılar ile Kent görsellerinin işlendiği iki salondan oluşan Sabit Sergi alanları bulunmaktadır. Birinci salonda; Troas bölgesi mitolojisine ait, Efsaneler başlığı altında öyküler anlatılmaktadır. Antik ve Osmanlı dönemi panolarında ise, 1915 Çanakkale Savaşları süresince kentte yaşananlar, dönemin tanıklarından yararlanılarak sözlü tarih kısmı yer almaktadır. Aynı bölümde yer alan nişlerde, Abydos antik kentine ait sikke ve seramikler ile 1915 Çanakkale Savaşı’na ait objeler sergilenmektedir.
İkinci salonda; kentte nüfus ve göç ile kültürel-mimari miras, ekonomi, eğitim, el zanaatları, yerel basın ve Mustafa Kemal Atatürk başlıklı panolar ile yerli ve yabancı pek çok seyyahın seyahatnamelerinden alıntılar ve akademisyenlerin kent üzerine yaptığı çalışmalar yer almaktadır. Kentliler tarafından bağışlanan objeler, öyküleri ile ziyaretçilere sunulmaktadır. Müze salonunda üç yüzün üzerinde obje sergilenmektedir.
Müzenin üçüncü katında toplantı salonu ve çalışma atölyeleri ile idari bürolar bulunmaktadır. Toplantı salonunda genellikle çarşamba günleri, birinci kattaki süreli serginin konusuna ilişkin kentli ile sohbetler, konferanslar, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri ve şiir dinletileri gerçekleştirilmektedir. Dönemsel olarak ise, kent ile ilgili geçici sergilere de yer verilmektedir. Arşiv ve kütüphane bölümünde ise, kente dair yayınlar toplanmakta ve kentlilerin sahip olduğu yazılı ya da dijital ortamda bağışlanan objeler belgeleri ile arşivlenmektedir. Süreli sergiler için yapılan röportajların dışında, tüm müze etkinliklerine ait video ve fotoğraf kayıtları arşivin ana malzemesini oluşturmaktadır.
Referanslar
https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkale-Turizm-Envanteri-Strateji-Calismasi.pdf, (Erişim tarihi: 19.12.219); https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-135633/ozel-muzeler.html, (Erişim tarihi: 18.12.219).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.canakkale.bel.tr/tr/sayfa/icerik/0/0/1137/358, (Erişim tarihi: 16.12.219).