"Çanakkale - Balıkesir- İzmir İlleri (Behramkale-Seferihisar) Kıyı Bandı Doğal ve Kültürel Değerler" Başlıklı Araştırma Raporu

Araştırma Yayınlar Rapor

(Ankara, 1981)

Turizm ve Tanıtma Bakanlığı tarafından 1981 yılında önceden belirlenen turizm gelişim alanlarının yakın çevresindeki doğal, tarihi ve kültürel değerlerle ilgili envanter oluşturmak amaçlı bir araştırmadır. Çalışma; Çanakkale, Balıkesir ve İzmir illeri kıyı bandı iklim verileri, su durumu, doğal desen ve yaban hayatı, toprak durumu, arazi kullanımı, yeraltı kaynakları, turizm olanakları, bölgesel-tarihsel-siyasal gelişim kronolojisi, turizm olgusu içinde kültürel değerlerin yeri, tarihsel kalıtımın dökümü ve kullanım önerilerini kapsamaktadır. Çalışma, masa başı çalışma ve saha çalışması olarak iki aşamalı gerçekleştirildi. Çalışmada sonuç olarak; bölgede turizm sektörü açısından doğal, tarihi ve arkeolojik değerleri önceliklerine göre şöyle sıralandı: 1) Çeşme-Dalyanköy, Çiftlikköy Kanuni Kervansarayı, Ildır’da Eritai Harabeleri, 2) Dikili-Kalım ve Garip adaları, Piraburnu koyları, Vakıflar arazisi, Hadra Çayı kıyıları, Bergama antik kenti ve Bergama Kızılavlu, 3) Ayvacık-Behramkale-Kadırga Koyu, Assos antik kenti, Altınoluk Vakıf arazisi, Şahindere Yarımadası, Atatepe Köyü’nde Zeus Altarı, Ayvalık-Cunda Adası, Ayanikola Kilisesi, Edremit-Kabakçı Kanağı, 3) Seferihisar-Teos (Sığacık antik kenti), 4) Karaburun-Büyükada Kepezmevkii, 4) Urla-Hekimadası, Çiçek adaları, Zeytinadası ve Denizli Köyü.

Referanslar

Turizm Bakanlığı (1991). 1980-1990 Araştırma ve İstatistik Kataloğu. Ankara: Yatırımlar Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı yayını, s. 7.