"Çanakkale - Balıkesir- İzmir İlleri (Behramkale-Seferihisar) Kıyı Bandı Doğal ve Kültürel Değerler" Başlıklı Araştırma Raporu
Araştırma Yayınlar Rapor
(Ankara, 1981)
-
2020
Turizm ve Tanıtma Bakanlığı tarafından 1981 yılında önceden belirlenen turizm gelişim alanlarının yakın çevresindeki doğal, tarihi ve kültürel değerlerle ilgili envanter oluşturmak amaçlı bir araştırmadır. Çalışma; Çanakkale, Balıkesir ve İzmir illeri kıyı bandı iklim verileri, su durumu, doğal desen ve yaban hayatı, toprak durumu, arazi kullanımı, yeraltı kaynakları, turizm olanakları, bölgesel-tarihsel-siyasal gelişim kronolojisi, turizm olgusu içinde kültürel değerlerin yeri, tarihsel kalıtımın dökümü ve kullanım önerilerini kapsamaktadır. Çalışma, masa başı çalışma ve saha çalışması olarak iki aşamalı gerçekleştirildi. Çalışmada sonuç olarak; bölgede turizm sektörü açısından doğal, tarihi ve arkeolojik değerleri önceliklerine göre şöyle sıralandı: 1) Çeşme-Dalyanköy, Çiftlikköy Kanuni Kervansarayı, Ildır’da Eritai Harabeleri, 2) Dikili-Kalım ve Garip adaları, Piraburnu koyları, Vakıflar arazisi, Hadra Çayı kıyıları, Bergama antik kenti ve Bergama Kızılavlu, 3) Ayvacık-Behramkale-Kadırga Koyu, Assos antik kenti, Altınoluk Vakıf arazisi, Şahindere Yarımadası, Atatepe Köyü’nde Zeus Altarı, Ayvalık-Cunda Adası, Ayanikola Kilisesi, Edremit-Kabakçı Kanağı, 3) Seferihisar-Teos (Sığacık antik kenti), 4) Karaburun-Büyükada Kepezmevkii, 4) Urla-Hekimadası, Çiçek adaları, Zeytinadası ve Denizli Köyü.
Referanslar
Turizm Bakanlığı (1991). 1980-1990 Araştırma ve İstatistik Kataloğu. Ankara: Yatırımlar Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı yayını, s. 7.