Binbir Kilise

Doğal ve Kültürel Miras Kilise

Geçmişten günümüze farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Karaman Hititler'den günümüze kadar kutsal bir merkez olarak kabul edilmiştir. Bizans ve Roma dönemlerinden Konya ile Ereğli arasında bağlantı oluşturan bölgede bulunan bu alan stratejik bir önem de kazanmıştır. Karaman’a otuz yedi kilometre uzakta bulunan Karadağ’da yer alan Binbir Kilise dönemin piskoposluk merkezidir. Günümüzde çoğu bölümü yıkılmış olan alanda çok sayıda kilise ve manastır bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda Barata Antik Kenti olarak anılmaktadır. Çoğu kaynakta Binbir Kilise Avrupa’dan Kudüs’e giden Hristiyan hacıların uğrak noktası olarak gösterilmektedir.
Karadağ üzerinde IV. ve IX. yüzyıllar arasında Bizans döneminde yapılmış olan kilisenin çevresinde manastırlar ve mezarlar yer almaktadır. Gezginler tarafından sıklıkla ziyaret edilmiş olan kilise Erken Hıristiyanlık çağının mimari özellikleriyle yöresel üslubun bileşimini sunan ve Anadolu’daki diğer örneklerinden farklı yapılarıyla ayrılan bir yerdir. Binbir Kilise’nin büyük çoğunluğu bazilika şeklindedir. Günümüzde koruma altına alınmadığı için çoğunun sadece temelleri ve bazilikaların duvarlarının çok az bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Çoğu tahrip olan yapıların serbest haç planlı kiliseler, bazilika, yonca planlı kiliseler ve yuvarlak şekilde dizayn edilmiş binalar olmak üzere farklı konumlarda yayıldığı görülmektedir. Kilisenin orta kısmında bir sütunun ayırdığı ve çift kemerli olarak tasarlanan kapıdan girilen bir numaralı bazilikada tekse taşlar kullanılmıştır. Beşik tonoz örtülü olan bir nolu bazilikanın sol nefin üstünü örten beşik tonoz örtüsü ise halen ayakta iken, sağ neti ve sütun dizisi tamamen yıkılmıştır. 
Ören yerinin en kuzey noktasında tamamen kayadan oyulmuş bir mezar odası ile inşasında tuğlanın da kullanıldığı otuz dört numaralı bazilika yer almaktadır. Binbir kilisenin önünde kayadan oyulmuş koltuğa benzer üç oturma alanı yer almaktadır. 35 nolu bazilikanın önünde bulunan oturma alanının Hititler döneminden kaldığı düşünülen bir sunak olabileceği iddia edilmektedir.