Karaman İncesu Mağarası

Doğal ve Kültürel Miras Mağara

Karaman Taşkale Köyü sınırlarında İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında tamamen yatay şekilde uzanan, kendine has özellikleri bulunan bir mağaradır. Uzunluğu tam olarak tespit edilememiş olan mağaranın 1356 metre uzunluğundaki alanı turizm için ziyaretçilere açılmıştır. Tam bir doğa harikası olan mağara içerisinde birden fazla sarkıt, dikit ve görsel şölen sunan birden fazla traverten havuzları bulundurmaktadır. Miyosen kireç taşları ve Damlataş birikimi yönünden oldukça zengindir. Ayrıca mağara içinde mağara incileri, mağara kalkanları ve sıçrama kaselerine rastlanmıştır. 2013 yılında turizm amacı ile hizmete açılan mağaranın Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) öncülüğünde fizibilitesi tamamlanarak aydınlatma, iç düzenleme ve yürüyüş yolu yapılmıştır. Bakanlık tarafından B Grubu Mağara statüsünde Birinci Derece Doğal Sit olarak tescil edilmiştir.

İncesu deresi boyunca mağara civarında kaya sığınaklarına rastlanmıştır. Bu kaya sığınaklarında Roma devrine ait küçük küçük yerleşim izleri bulunmaktadır. Kalp yetersizliği ve astım hastalığına iyi geldiği bilinen mağara, Karaman ilinde sağlık turizmi için oldukça yüksek bir potansiyel sunmaktadır. İncesu mağarası doğal tabiat varlığı adı altında tescil edilerek koruma altına alınmış olan ve özellikleri bakımından dünyada nadir görünen mağaralar arasında bulunmaktadır. Ayrıca mağaranın dış bölümü ziyaretçilerine İncesu deresi yamaçlarından görsel bir şölen sunmaktadır.

Referanslar

https://karaman.ktb.gov.tr/TR-130329/incesu-magarasi.html, (Erişim tarihi: 16.02.2024); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/karaman/gezilecekyer/ncesu-magarasi, (Erişim tarihi: 16.02.2024); https://karaman.ktb.gov.tr/TR-128250/karamanin-tabiat-harikasi-magralari----4-subat-2009.html, (Erişim tarihi: 16.02.2024); Yeşilçimen P., İş M ve Aylan S., (2018) Karaman’ın Sahip Olduğu Kültürel Mirasın Turizm Açısından Değerlendirilmesi, IWACT2018 International West Asia Congress of Tourism Research.