Bartın Taş Han

Kervansaray ve Han Han Doğal ve Kültürel Miras Kervansaray Han

(Bartın, 1994 - )

Bartın kent merkezinde, Kırtepe Mahallesi’ne bağlı Hükümet Caddesi’nde yer alan eski bir handır. Girişte yer alan taş kitabesinde 835-1832 yılları yer almaktadır. Günümüzdeki sahibi H. Osman Turna tarafından ise yapım yılının 1800-1810 olduğu beyan edilmektedir. Han, o günün şartlarında Bartın pazarına mal alıp satmaya gelen tacirlerin konaklaması için yapıldı. Deniz yolu ile gelen mallar Bartın Irmağı vasıtasıyla Bartın Kent Merkezine kadar gelirdi. Bartın kent merkezinden de Safranbolu üzerinden İç Anadolu ve Anadolu’ya ulaştırılırdı. Han, Hacı Ali Ağa ile kardeşi Hacı Hüseyin Ağa tarafından yaptırıldı. Han’ın boyu 24,25, eni: 23,70 metredir. Çatısı kiremitle örtülüdür. Çift kanatlı demir kapıdan avluya açılmaktadır, avlunun ölçüleri 11x12 metredir. İki katlı olan yapı moloz taş ve tuğladan harç kullanılarak yapılmıştır.

Avlusunda büyük bir ıhlamur ağacı bulunmaktadır. Kuzey, güney ve batı tarafında 10 adet paye üzerine kurulmuş kemerler vardır, 21 tane de küçük sütun bulunmaktadır. Han’ın alt katı dokuz bölmeden oluşmaktadır ve her bölmenin tavanı tonozludur. Mimari plan olarak dörtgen planlı ve açık avlulu bir şekli vardır. İkinci kata çıkmak için girişte iki ayrı merdiven vardır. İkinci katta da revaklı ve tavanı tonozlu koridorlar bulunmaktadır. Koridorların uzunluğu 11-13 metre, genişliği ise 2-2,5 metre ve yüksekliği ise 2,9 metredir. İkinci katta 18 oda vardır. Odaların tavanı da tekne tonozludur. Hanın alt katı Hamdi ve Ercan Fırıncıahmetoğlu’nun, üst katı ise Hacı Osman Turna’nındır.

Hanın alt katı depo, birahane, kitapçı, lokanta olarak kullanılmakta; üst katı ise kafe, restoran, çeşitli meslek büroları olarak kullanılmaktadır. Özellikle üst katı çok güzel ve tarihi özelliğini yitirmeden kullanılmaktadır. Kullanılan dekor, mobilya, sunum eşyaları ahşap veya eskiden kalma antika eserlerden oluşmaktadır. Han, şu anki haliyle, kendini tarihi atmosferin içerisine atmak isteyenlerin yorgunluk kahvesi içmek için tercih edeceği güzel bir mekân olarak ziyaretçilerini beklemektedir.

Referanslar

Çilsüleymanoğlu, S. (1996). Bartın Halk Kültürü, Cilt-2. Bartın: Eser Ofset Matbaacılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çilsüleymanoğlu, S. (1996). Bartın Halk Kültürü, Cilt 2. Bartın: Eser Ofset Matbaacılık.