Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Programı

Eğitim-Öğretim Doktora Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(Ankara, 2014 - )

2014/2015 öğrenim yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında kuruldu ve aynı yıl öğretime başlandı. Kurulduğu dönemden 2017-2018 eğitim dönemi sonuna kadar Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde faaliyetine devam etti. 2017-2018 eğitim döneminin sonunda Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün kapatılarak, mevcut öğrenciler Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ne aktarıldı. Program günümüzde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program kapsamındaki dersler, ilgili bölümün lisans eğitiminin de sürdürüldüğü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesinde yürütülmektedir. Gastronominin Felsefesi ve Kültürel Temelleri, Mutfak Kültürü ve Besin Antropolojisi, Gıda Güvenliği ve Politikaları, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında Güncel Yaklaşımlar, Besin Hazırlamada Yağlar, Gastronominin Tarihçesi ve Gastronomide Gıda Katkı Maddeleri gibi Gastronomi ve Mutfak Sanatları programının çok disiplinli yapısına uygun dersler verilmektedir. Programın kurulduğu dönemden itibaren anabilim dalı başkanları Prof. Dr. Hamil Nazik, Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu ve Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya’dır.

Programın açıldığı ilk yıllarda, gastronomi dışında, sosyal bilimlerin ve eğitim bilimlerinin çeşitli alanlarında yüksek lisans düzeyinde öğrenim gören pek çok öğrenci programa kabul edildi. Türkiye’de lisansüstü programlara kabul şartları değiştiğinde, Lisansüstü Eğitimi Girişi Sınavı’yla (kısaltması LES; sonrasında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş –ALES- olarak değişen) sözel alanı puanıyla öğrenci kabul etmeye başladı. Bununla birlikte program kabulünde Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve eşdeğeri sınavlardan en az 55 alması zorunluluğu getirildi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanının dışından yüksek lisans mezunu olanların programda ilk yıl bilimsel hazırlık derslerini almaları gerekmektedir. Programdan başarıyla mezun olabilmek için öğrencilerin bir yıl ders dönemi ile üç yıl doktora yeterlilik ve tez dönemi olmak üzere toplam dört yıl içerisinde en az 240 AKTS kredisini tamamlamış olmaları, doktora yeterlilik sınavında başarılı olmaları, mezuniyet tezini hazırlayıp savunmaları ve mezuniyet için en az 75 ortalamaya sahip olmaları gerekmektedir.

Programın açıldığı ilk yıllarda ders veren öğretim üyelerinin gastronominin yanı sıra gıda mühendisliği ve iktisadi ve idari bilimler alanında uzmanlaşmış oldukları bilinmektedir. Günümüzde programda ders veren öğretim üyelerinin ise birçoğu gastronomi ile ilişkili alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleridir. Programın temel amacı, öğrencilere gastronomi ve mutfak alanında güçlü bir akademik bilgi birikimi, araştırma ve problem çözme becerileri kazandırmaktır. Bu doğrultuda analitik düşünme ve yordama becerileriyle donatılmış akademisyen adayları yetiştirilmesi amaçlanmıştır.

Referanslar

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı, Program Profili, http://bp.ahbv.edu.tr//htmlProgramHakkinda.php?dr=0&lang=0&baslik=1&FK=82&BK=95&ders_kodu=&sirali=0&fakulte=SOSYAL+B%DDL%DDMLER+ENST%DDT%DCS%DC&fakulte_en=INSTITUTE+OF+SOCIAL+SCIENCES&bolum=GASTRONOM%DD+VE+MUTFAK+SANATLARI&bolum_en=GASTRONOMY+AND+CULINARY+ARTS&ac=1, (Erişim tarihi: 07.12.2020); Durlu-Özkaya, F. ile 7. 12. 2020 tarihinde görüşme. (Görüşen: Ü. C. Kaya).