Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Turizm İşletmeciliği

(Ankara, 2009 - )

1955 yılında New York Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi arasında eğitim öğretim antlaşması için Dr. Anthony R. Lanza ve Edward Tutak Jr. Ticaret Öğretim Şube Müdürü Raşit Tunca ve Genel Müdür Ferid Saner ile görüşmeler yaptıktan sonra Ankara’da bir yükseköğretim kurumunun kurulmasına karar verildi. New York Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi arasında yapılan antlaşma ile Ankara’da 16.01.1956 tarihinde “Sekreterlik Öğretmeni Yetiştirme Merkezi” ve aynı yıl Ticaret Öğretmen Okulu öğretim süresi üç yıl olarak öğretime başladı. Dr. Anthony R. Lanza, bu okulun sadece kuruluşunda yer almakla kalmadı, aynı zamanda kurucu müdür olarak da okulun en önemli derslerini öğretmekle görevlendirildi. Okulun amacı, orta dereceli okullarda ticaret derslerini okutacak öğretmenleri yetiştirmekti. Turizmin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumlu etkilerini gören Milli Eğitim Bakanlığı, 14.10.1965 tarih ve 12126 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan bir yönetmelik ile Turizm Bölümü’nü ilave etti. Okulun adı Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu olarak değişti ve dört yıllık bir eğitim kurumu haline geldi. 1965-1982 yılları arasında ise okul, Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu adı altında üç bölüm olarak hizmet verdi: İşletme-Muhasebe, Büro İdaresi, ve Turizm. 1977-1978 yıllarında Türkiye’nin o dönemki çalkantılı durumları, eğitim ve öğretim hayatını da zorlaştırdı, hatta okul sisteminde (kapıların açık ders yapılması, kaloriferlerin çalışmaması vb.) bazı değişikliklerin gerçekleşmesini zorunlu kıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’ndan sonra yeniden düzenlendi. 2809 sayı ile kanunlaşan 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu birleştirilerek Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi bünyesine alındı. On yıl boyunca, bu fakülte bünyesinde İşletme, Muhasebe ve Ticaret Eğitimi” ve “Turizm Eğitimi adıyla iki bölüm halinde eğitim-öğretimi faaliyetlerini sürdürdü. 11.07.1992 tarihinde bu okul, 3837 sayılı kanun 2809 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi adıyla eğitim faaliyetlerine devam etti. Bu fakültede Muhasebe Finansman Öğretmenliği, Büro Yönetimi Öğretmenliği ve Turizm Öğretmenliği Bölümleri açıldı. Temel amacı, mesleki ortaöğretim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak ve toplumsal kalkınmayı gerçekleştirebilecek nitelikli insan gücünü yetiştirmektir.

Yarım asırlık eğitim kurumunun kapatılması sürecinin başlamasıyla Turizm Fakültesi, 13.11.2009 tarihli ve 27405 sayılı Resmî Gazete’de yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı’nın 28.09.2009 tarih ve 25377 sayılı yazısı ile kuruldu. Turizm Fakültesi bünyesinde Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Rekreasyon Yönetimi ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları olmak üzere dört bölüm bulunmaktadır. 18.05.2018 tarihinde 7141 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 183 Numaralı Ek Maddesi ile Gazi Üniversitesi’nden aktarılan birimlerle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi kuruldu. Aktarılan birimler arasında Turizm Fakültesi de yer aldı. Fakültenin bünyesinde yer alan Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Rekreasyon Yönetimi ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri halen devam etmektedir.

Referanslar

Çil, B. (1995). Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi’nde Akademik Başarıyı Etkileyen Kimi Etkenler. Ankara: Milli Eğitim Basımevi; Lanza, A.R. (1961) Ticaret Eğitiminin Tarihi ve Prensipleri. Ankara: İstiklal Matbaası; Sezgin, O. M. (2018). Orhan Mesut Sezgin (Görüşen: Duygu Yetgin). İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri, 5. Cilt (ss. 437-445) İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası; Ünlüönen, K. (2018). Kurban Ünlüönen (Görüşen: Duygu Yetgin). İçinde; N. Kozak (Editör). Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri 5. Cilt (ss. 446-462) İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası; Yetgin, D. (2018). Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Kurum Tarihi. İçinde; Kozak, N. (Editör) Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm (ss. 603-624). İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yetgin, D. (2014). Ticaret Öğretmen Okulu’ndan Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’ne Geçiş Sürecinin Kurum Tarihi Açısından İncelenmesi. İçinde, N. Kozak ve O. E. Çolakoğlu (Editörler), III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi Bildiriler Kitabı (ss. 273-287). Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi; Yetgin, D. (2018). Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin Kurum Tarihi. İçinde; Kozak, N. (Editör) Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm (ss. 603-624). İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası.