Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Rekreasyon Yönetimi
-
2021
Üniversitenin Turizm Fakültesi’nde bulunan Rekreasyon Yönetimi bölümünün devamı olarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans düzeyinde lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren asgari dört, azami altı yarıyıllık bir programdır.
Yüksek lisans programının bağlı olduğu Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı, Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı Başkanlığı; üniversitenin o zamanki adı olan Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2012 yılında kuruldu. 18. 05. 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Madde 8 (Ek Madde 183) gereğince, Gazi Üniversitesine bağlı iken bu Kanunla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine aktarılan fakültelerin, yüksekokulların ve konservatuvarın, Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Güzel Sanatlar Enstitüsü'ndeki Anabilim dallarında kayıtlı olan lisansüstü öğrenciler; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ne 2017-2018 eğitim- öğretim dönemi sonundan geçerli olmak üzere aktarıldı. Böylece AHBV 2018’den itibaren münferit bir üniversite olarak ayrıldı, ilk öğrencilerini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında halen Gazi Üniversitesi’ne bağlıyken alan Rekreasyon Yönetimi programı ise aynı yıl Lisansüstü Eğitim Enstitüsü müdürlüğüne bağlanarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etti. Kurulduğundan beri her yıl 12-15 arası öğrenci programa kaydolmaktadır.
Programa kabul koşulları, Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler için yüksek lisans programına genel kabul koşullarını taşımakta, herhangi özel bir kabul koşulu içermemektedir. Programın başarı ve yeterlilik koşullarına göre ise, öğrencinin toplam 60 AKTS (ECTS) kredisinden az olmamak koşuluyla, programın içerdiği derslerden en az yedi ders, bir seminer dersi ve uzmanlık alan dersi almak; aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde not alması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması, genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Öğrenci, derslerini başarıyla tamamladıktan sonra alanında özgün bir tez konusu seçmek, belirli bir teoriyi yeni bir alana uygulamak ya da literatüre katkı sağlayan özgün bir tez çalışması hazırlamak ve bu çalışmayı tez jürisinin önünde savunmak zorundadır. Bu şartları yerine getiren öğrenciler mezun olma koşullarını sağlamış olmaktadır. Tüm bu koşulları sağlayan öğrenci programdan mezun edilerek rekreasyon yönetimi bilim dalında Bilim Uzmanı derecesi ve diploması alırlar.
Programın faaliyet gösterdiği yer olarak yer olarak isminden de anlaşılacağı gibi Ankara ilinde halen eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren program, yerleşke olarak ilin Gölbaşı ilçesindedir. Faaliyet alanı, yükseköğretim kurumu içerisinde lisans programının devamı olan yüksek lisans eğitimi türündedir.
Programın dili Türkçe’dir. Programda günümüzde üç profesör doktor, dört doçent doktor, bir doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi doktor ve bir araştırma görevlisi görev yapmaktadır.