Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı
Eğitim-Öğretim Doktora Programı Turizm İşletmeciliği
(Ankara, 1990 - )
-
2020
Kökleri 1990 yılına kadar uzanmaktadır. 1990 yılında Doktora Programı kapsamında, Turizm İşletmeciliği Eğitimi Programı’na bir öğrenci kontenjanıyla ilk öğrenci alındı, 1982 yılında 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre kurulan Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde eğitim öğretime başlandı. Bununla birlikte, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı İngilizce Doktora Programı ise ilk öğrencilerini 2015 yılında almıştır. 2015 yılından itibaren anabilim dalı, İngilizce doktora programına da öğrenci almaktadır. 18. 05. 2018 tarihinde, 30425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7141 Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. maddesi gereğince, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü kapatıldı. Buna bağlı olarak, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Turizm İşletmeciliği Programı’nda doktora eğitimine devam eden öğrencilerin kayıtları, 20.06.2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı olarak açılan Turizm İşletmeciliği Doktora Programı’na aktarıldı. Doktora programı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlıdır.
Programın temel amacı; öğrencilere, turizm ve ağırlama endüstrisi alanında güçlü bir akademik bilgi birikimi, araştırma ve problem çözme becerileri, sektöre yönelik alternatif çözümler üretme, özgün araştırma yapabilme becerilerini kazandırmaktır. Bununla birlikte, turizm işletmeciliği alanında akademik bilgi üretme, üretilen bilginin sektörde uygulanabilirliğini sağlama ve sürdürülebilir turizm gelişimine katkı sağlamak da amaçlanmaktadır. İlgili amaç doğrultusunda program kapsamında güncel turizm konularını içeren özellikle pazarlama, yönetim, iktisat ve finans alanlarıyla ilişkili çok sayıda ders verilmektedir. Açılan dersler, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin Gölbaşı kampüsünde yer alan Turizm Fakültesi’nde verilmektedir. Programa devam eden öğrenciler ilgi duydukları alana yönelik dersleri seçerek doktora ders dönemlerini tamamlamaktadır. Ders dönemini tamamlayan öğrencilere tez dönemi için danışman öğretim üyesi atanmaktadır. Öğrenciler, ders dönemi bittikten altı ay sonra yeterlilik sınavına sözlü ve yazılı olarak girmektedir. Yeterlilik sınavını başarıyla geçen öğrencilerin ders dönemini takip eden eğitim öğretim döneminde öğrencilerin altı ay içerisinde tez önerilerini enstitüye teslim etmeleri gerekmektedir.
Doktora programına başvuru sürecinde, programa başvuru yapacak olan adayların yüksek lisans mezunu olduklarına dair geçici mezuniyet belgeleri veya diploma belgeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilgili programın puan türünde Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) en az 55 ve son beş yıl içerisinde yapılan yabancı dil sınavından (YDS, YÖK DİL vb.) en az 50 puan almış olmaları gerekmektedir. Turizm İşletmeciliği İngilizce Doktora Programı’na başvuruda ise adayların, son beş yıl içerisinde yapılan yabancı dil sınavlarından asgari 75 puan almaları zorunludur.
Tezli yüksek lisans mezuniyet şartı olan doktora programı başvurularında yüksek lisans mezuniyet ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması gerekmektedir. Programa başvuru yapan adayların yüksek lisans mezuniyet genel ortalamaları, ilgili programın puan türünde aldıkları ALES puanları ve yabancı dil puanları sıralanarak ön değerlendirme yapılmaktadır. Ön değerlendirmenin sonucunda sınava girmeye hak kazanan adaylara yazılı sınav uygulanarak akademik bilgi düzeyleri belirlenmekte ve doktora programı için yeterlilikleri ölçülmektedir.
Doktora programında bir dersin başarı notu hesaplanırken not ağırlığı dönem içi yüzde 50 ve dönem sonu yüzde 50 olmak üzere 100 puan üzerinden değerlendirme yapılmaktadır. Dersten başarı ile geçmek için asgari CB (75-79) harf notunun alınması gerekmektedir. Programdan başarıyla mezun olabilmek için öğrencilerin genel not ortalamalarının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir. Buna ek olarak, asgari 60 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisini tamamlamak koşuluyla ders döneminde asgari yedi seçmeli dersi, Seminer, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği; ders dönemi sonrasında ise Yeterlilik, Tez Hazırlık, Tez dönemi ve uzmanlık alan dersini alarak 240 AKTS’yi tamamlamaları ve tez çalışmalarını başarılı bir şekilde savunarak düzenlenmiş son halini enstitüye teslim etmiş olmaları gerekmektedir.
Referanslar
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Arşiv (31. 12. 2019); Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Öğretim Üyeleri Bilgilendirme Kitapçığı (2019). Ankara: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Yayını; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği. (2019, 31 Mayıs). Resmi Gazete (sayı: 30790). https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/ 20190531-5.htm, (Erişim tarihi: 31.12.2019); Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2019). https://hacibayram.edu.tr /le/hakkimizda, (Erişim tarihi: 26.12.2019); Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2019). https://hacibayram.edu.tr/le/doktora-programi, (Erişim tarihi: 26.12.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı (2019). https://hacibayram.edu.tr/turizm-isletme, (Erişim tarihi: 02.09.2020).