Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği

(Eskişehir, 1993 - )

1993 yılında kurulan Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, 10.01.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile kapatılarak yerine Turizm Fakültesi kuruldu. Turizm Fakültesi, Türk turizm endüstrisinin gelişimine katkı sağlama amacını taşımaktadır. Dört yıllık öğretimin ardından öğrenciler turizm endüstrisinin çeşitli sektörlerinde iş imkânlarına ulaşabilmektedir. Fakültenin bölümlere uygun ders programları ile temel olarak turizm işletmecileri, turist rehberleri ve gastronomi ve mutfak sanatları uzmanları yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle, fakülte bünyesinde Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri yer almaktadır.

Turizm işletmeciliği Bölümü, öğrencilere rekabetçi bir çevrede faaliyet göstermeye çalışan turizm işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan bilgi ve becerilerin kazandırılmasını içermektedir. Bu bağlamda, yönetim, pazarlama, finansman, muhasebe gibi işletmecilik süreçleri ile birlikte uygulamaya dayalı konuları da kapsamaktadır.

Turizm Rehberliği Bölümünü, yabancı dil eğitimi almış ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen sınavda yeterli puana sahip olan öğrenciler tercih edebilmektedir. Öğretim dili, Türkçe'dir. Öğrenciler eğitim programında yer alan farklı yabancı dil derslerinden (Almanca, Fransızca, Rusça) birini zorunlu olarak seçerek ve sekiz dönem boyunca seçtiği dil dersini alarak birden fazla yabancı dili öğrenme fırsatına sahip olmaktadır. İlk iki dönemde, öğrenciler, turizm sektörüne yönelik temel dersler almaktadır. Sonraki dönemlerde Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Sosyal Psikoloji, Mitoloji, Coğrafya vb. derslerle, öğrencilere turizm rehberliğine uygun donanım kazandırılması hedeflenmektedir. Öğrenciler belirlenen dönemde toplam 36 gün süren zorunlu Anadolu Turu’na katılarak mezun olmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı ise öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası mutfak kültürü konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmek bölümün bir diğer amacıdır. Öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte, iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır. Program sonunda öğrenciler, yiyecek-içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanında, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olmaktadırlar.

Fakültede bulunan uygulama laboratuvarları, uygulama dersleri, zorunlu staj ile birlikte öğrencilere endüstri konusunda mesleki beceriler kazandırılmaktadır. Eğitim programında yer alan farklı yabancı dil dersleri sayesinde birden çok yabancı dil öğrenme olanağına sahip olan öğrenciler, yurtiçi ve yurtdışında çalışma olanağına sahiptirler.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.anadolu.edu.tr/akademik/fakulteler/330/turizm-fakultesi/genel-bilgi, (Erişim tarihi: 17.08.2020).