Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi (2010 - 2013 Faaliyet Dönemi)

Araştırma Merkezi

(Eskişehir, 2010 - )

2010 yılında kuruldu. Aynı yılın Eylül ayında birim müdürlüğüne Doç. Dr. Nazmi Kozak atandı. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün Eskişehir’in Odunpazarı semtinde sahibi olduğu bir bina Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’ne tahsis edildi. Binanın düzenlenmesi ile ilgili çalışmalardan sonra Birim ilk etkinliğini 3. 11. 2010 tarihinde gerçekleştirdi.

Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nde 2010-2013 yılları arasında 204 etkinlik gerçekleştirildi. Bu yıllar arasında Birim’de 107 konferans, 24 söyleşi, 38 eğitim, 10 sergi, iki sokak sergisi, 12 eğitim gezisi, üç konser, iki kurultay, dört çalıştay, bir fuar katılımı ve bir de seminer gerçekleştirildi. Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nde gerçekleştirilen başlıca etkinlikler şu şekildedir:

Konferanslar: Üç yıllık bu dönemde Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nde toplam 107 konferans düzenlendi. Konferansların konuları belirlenirken, konuların turizm ve otelcilik ile ilgili olmasına dikkat edildi. Ek olarak, öğrencilerin ilgi gösterdikleri konularda (yurtdışı staj gibi) konferanslar düzenlendi.

Söyleşiler: Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi binasında düzenlenen söyleşilerde özellikle önlisans ve lisans düzeylerindeki turizm ve otelcilik eğitim-öğretimi programlarına devam etmekte olan öğrencilere yönelik konular seçildi. Birimde 2010- 2013 yılları arasındaki üç yılda toplam 13 söyleşi etkinliği düzenlendi.

Yabancı Öğrenciler İçin Günlük Türkçe Eğitimleri: ERASMUS kanalıyla ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen binlerce öğrencinin Eskişehir’deki günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları Türkçe dil bilgilerini öğrenmelerini sağlamak üzere Yabancı Öğrenciler İçin Günlük Türkçe başlığı altında eğitim seminerleri düzenlendi.

İlköğretim Öğrencileri Turizmi Öğreniyor: Eskişehir’in farklı ilköğretim okullarından dördüncü sınıf öğrencileri, öğretmenlerinin nezaretinde Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin binasında ağırlandı ve turizm ve otelcilik sektörü hakkında bilgilendirildi. Daha sonra öğrencilerin Eskişehir’in Tarihi Odunpazarı Bölgesi’ndeki müzeleri gezmeleri sağlandı. Her bir etkinliğe, davet edilen sınıfın öğrenci kapasitesine bağlı olarak 30-40 dolayında öğrenci katıldı

Sergiler: Düzenlenen sergiler arasında Yazılı Basında Turizm Haberleri Sergisi, Uluslararası Turizm Karikatürleri Sergisi, Evliyâ Çelebi`nin Gözünden XVII. Yüzyılda Kaplıca ve Ilıcalar Sergisi gibi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi görevlilerince bizzat hazırlanan sergiler olduğu gibi, Birinci Frigya Vadileri Fotoğraf Yarışması Sergisi, Fotoğraflarla Gürleyik (Mihalıççık) Sergisi, Kuzey Kafkasya Yöresel Kıyafet Sergisi gibi başka kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan sergilere de yer verildi.

Hizmet İçi Eğitim: Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinde faaliyet gösteren Babussaade Konak Otel personeline yönelik olarak Anadolu Üniversitesi öğretim elemanları tarafından bir dizi hizmet içi eğitim etkinliği düzenlendi. Önbüro, servis hizmetleri, mutfak, kat hizmetleri, hijyen ve müşteri ilişkileri konularında düzenlenen eğitim etkinliği, iki ay devam etti ve etkinliğe Babussaade Konak Otel’in 90 personeli katıldı. Hizmet içi etkinlik sonrasında katılanlara sertifika verildi.

Kurultaylar: Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi tarafından iki kurultay düzenlendi. Bunlardan ilki, daha önce Birim’de görevli öğretim elemanları tarafından gerçekleştirilen III. Turizm Öğrencileri Kurultayı’dır. Bu kurultaydan ilk ikisi 2009 ve 2010 yıllarında Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenmişti. 2012 yılındaki kurultayın, düzenlemeyi üstlenen kurumlar tarafından gerçekleştirilememesi dolayısıyla, 2013 yılında üçüncü Kurultay Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi tarafından gerçekleştirildi. Kurultaya 34 farklı üniversiteden toplam 75 öğrenci katıldı. Birim tarafından düzenlenen ikinci kurultay ise Birinci Türk Dünyası Turizm Öğrencileri Kurultayı’dır. Bu kurultaya Türkiye’deki 11 farklı üniversitede eğitim gören toplam 40 öğrenci katıldı. Kurultayda Türk Cumhuriyetlerinden gelerek Türkiye’de turizm ve otelcilik eğitimi almakta olan öğrencilerin yaşadıkları sorunlar başta olmak üzere çeşitli konularda oluşturulan komisyonlar çalışmalarda bulundu.

Arama Konferansları: Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi tarafından 2010-2013 yılları arasında toplam iki arama konferansı etkinliği gerçekleştirildi. Bunlardan ilki, Birimin kuruluşunu izleyen ayda (Aralık 2010) Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ile birlikte düzenlenen Birinci Odunpazarı Turizm Geliştirme Arama Konferansı’dır. Düzenlenen ikinci Arama Konferansı ise III. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı’dır. Bu etkinlik Muğla Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin işbirliğinde, Hilton Dalaman Sarıgerme Resort&Spa Otel’in desteğiyle gerçekleştirildi.

Çalıştaylar: Turizm araştırmalarının geliştirilmesine yönelik olarak iki çalıştay düzenlendi. Bunlardan ilki, Araştırma Paylaşım Çalıştayı, ikincisi de Disiplinlerarası Turizm Çalıştayı’dır. Her iki çalıştaya da lisansüstü düzeylerde turizm eğitimi alan öğrenciler ile Anadolu Üniversitesi’nde görevli öğretim elemanları katıldı.

Yürüyerek Odunpazarı Gezileri: Eskişehir’in tarihi Odunpazarı bölgesinin Anadolu Üniversitesi öğrencilerine tanıtılması amacıyla 2010-2013 yılları arasında toplam 11 gezi etkinliği gerçekleştirildi.

Eğitim Amaçlı Geziler: Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin kapsamlı iki eğitim gezisi etkinliğine toplam 2200 ilköğretim öğrencisi katıldı. Söz konusu gezi etkinliklerinden biri Mart, Nisan ve Mayıs 2012 tarihlerinde Eskişehir Skal Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen İlköğretim Öğrencileri Eskişehir’in Müzelerini Geziyor başlıklı etkinliktir. Eskişehir’in kenar semtlerindeki ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencilerin Eskişehir Arkeoloji Müzesi, Cam Sanatları Müzesi, Lületaşı Müzesi ve Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin gezdirilmesini amaçlayan gezi etkinliğine toplam 1350 öğrenci katıldı. Etkinlik, Eskişehir’in iki semt belediyesinin (Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi) öğrencilerin ulaşımlarını otobüsleriyle sağlamaları ile gerçekleştirildi. Öğrenciler müzeleri rehberler eşliğinde gezdiler. Bu etkinliğe Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu öğrencileri de nezaret etti. Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte öğrencilere beslenme kumanyası da verildi.

Birimin koordinasyonunda düzenlenen ikinci etkinlik de İlköğretim Öğrencileri 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentini Geziyor etkinliğidir. Bu etkinlik, Eskişehir’in ilçelerindeki ilköğretim okullarında eğitim-öğretim gören ve Eskişehir kent merkezini görmemiş öğrencilere yönelik gerçekleştirildi. Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi otobüslerini tahsis ederek, Eskişehir Anemon Oteli de kumanya vererek destek oldular. Etkinlikte, Eskişehir’in 10 ilçesinden 850 öğrenci Eskişehir’deki müzeleri rehberler eşliğinde gezdiler. Etkinlik, 8 – 31 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi

EMITT Fuarı’na Katılım: Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin eşgüdümünde Anadolu Üniversitesi bünyesindeki 52 turizm, otelcilik, ulaştırma, rekreasyon, hosteslik, vs. birimlerin tanıtılması amacıyla 2011 yılında Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMITT) 45 metrekarelik bir stant kiralanarak iştirak edildi. Fuarda ilgili birimlerin tanıtımlarının yapılabilmesi amacıyla Anadolu Üniversitesi Anadolu Haber Gazetesi’nin bir sayısı EMITT Fuarı için özel olarak hazırlandı ve basıldı. Bu özel sayıda turizmle ilgili/ilişkili bütün bölümlerin tanıtımlarını içeren bölümler, fotoğraflar ve öğretim elemanı listeleri yer aldı. On bin adet bastırılan Anadolu Haber Gazetesi EMITT Özel Sayısı fuarda dağıtıldı. Fuara katılım amacıyla Anadolu Üniversitesi Atölyeler Müdürlüğü’nün katkısıyla özel bir stant tasarımı yapıldı. Fuarda görsel ve işitsel araçlarla tanıtım yapıldı. EMITT fuarına gidilmeden önce, Eskişehir’de faaliyet gösteren otel, restoran, seyahat acentası, müze, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü vb. turizmle ilgili/ilişkili 40 farklı kurum ve kuruluştan 25 bin adet broşür toplandı ve EMITT fuarında Anadolu Üniversitesi standına gelen ziyaretçilere dağıtıldı. Artan broşürler ise Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin binasında Eskişehir’i ziyaret edenlere dağıtılmak üzere sergilendi ve dağıtıldı. Fuar sırasında ayrıca Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin de o dönemde düzenleyiciler arasında yer aldığı İkinci Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın ödül töreni de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı’nın katılımıyla Anadolu Üniversitesi standında gerçekleştirildi.

Müzik Dinletileri: Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nde müzik dinletileri de gerçekleştirildi. 2013 yılının Mart, Nisan ve Mayıs aylarında toplam üç müzik dinletisi yapıldı.

Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin binasında düzenlenen konferans, söyleşi ve konser etkinliklerine 2010 ile 2013 yılları arasında 3500 kişi katıldı. Bu sayıya ek olarak, İlköğretim Öğrencileri Müzeleri Geziyor etkinliğine 850, Eskişehir İlçe İlkokul Öğrencileri Türk Dünyası Başkenti’ni Geziyor etkinliğine 1350, Üçüncü Turizm Öğrencileri Kurultayı’na 75, Birinci Türk Dünyası Turizm Öğrencileri Kurultayı’na ise 35 öğrenci katıldı.

Etkinlikler, Kasım 2010 – Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ocak 2014 başında göreve başlayan Anadolu Üniversitesi yeni üst yönetimiinin göreve başladığı haftada aldığı kararlardan biri de Prof. Dr. Nazmi Kozak’ı Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi yöneticiliğinden istifasını istemek oldu. Birime daha sonra başka bir öğretim üyesi atandı. Ancak bu maddenin yazdığı tarihe kadar Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nin kayda değer bir faaliyeti olmadı.

Yararlanılan Kaynaklar

Kozak, N. (2014). Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nde 2010 – 2013 Yılları Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler Üzerine Değerlendirme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (2): 289 – 312.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, N. (2014). Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi’nde 2010 – 2013 Yılları Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler Üzerine Değerlendirme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (2): 289 – 312.