Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu
Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri
(Eskişehir, 1990 - )
-
2019 (Güncelleme: 14.02.2024)
Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü’nde yer alan Eskişehir Meslek Yüksekokulu, 1990 yılında Teknik programlar ile İktisadi ve İdari programlar kapsamında beş programla eğitim-öğretime başladı. Teknik programlar olarak; Bilgisayar Programcılığı, Matbaacılık, Radyo Televizyon Tekniği, İktisadi ve İdari programlar olarak da; Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Turizm ve Otelcilik bölümlerinde eğitim öğretim yapıldı. Eğitim öğretimin onuncu yılında (2001) teknik programlar yeni kurulan Porsuk Meslek Yüksekokuluna bağlandı. İzleyen yıllarda mevcut programların yanı sıra Aşçılık, Dış Ticaret ve Pazarlama programlarıyla birlikte eğitime devam etti. Sonraki yıllarda programlara yenileri eklendi. Yeni eklenen programlar; Emlak ve Emlak Yönetimi (2007), Lojistik (2009), Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Programları (2010) açıldı. Bu programlardan Lojistik ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programları, 2012 yılında kurulan Ulaştırma Meslek Yüksekokulu'na devredildi. Ayrıca 2011 yılında açılan Leeds Metropolitan Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen, İngilizce eğitim veren Turizm Yönetimi Programının 2014 yılında kapatılmasına karar verildi.
Yüksekokul 1998 yılından itibaren iki programla (Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Turizm ve Otel İşletmeciliği) ikinci öğretimle de eğitim vermeye başladı. Bu programlara daha sonra Emlak ve Emlak Yönetimi ile Lojistik programları (2009) eklendi. İkinci öğretim programlarının tamamı 2014-2015 öğretim yılında alınan bir kararla kapatıldı.
Eğitim öğretimde 30’uncu yılını dolduran ve açıldığı tarihten günümüze 5354 öğrenci mezun veren Eskişehir Meslek Yüksekokulu toplam altı programla (Aşçılık, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Dış Ticaret, Emlak ve Emlak Yönetimi, Pazarlama, Turizm ve Otel İşletmeciliği) eğitim - öğretime devam etmektedir.
Yüksekokul öğrencileri 3+1 modeli kapsamında, üç dönem okulda teorik olarak örgün öğrenim görmekte, son dönem kazandıkları bilgi ve becerileri geliştirmek adına yüksekokul tarafından yönlendirdikleri işyerlerinde işyeri eğitimine tabi olmaktadır. Bu eğitim sürecinin yanı sıra öğrenciler 30 işgünü yaz dönemi staj uygulamasını gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Referanslar
Eskişehir Meslek Yüksekokulu, http://emyo.anadolu.edu.tr/hakkimizda/index.html, (Erişim tarihi: 08.11.2020); Anadolu Üniversitesi 2010 yılı İdare Faaliyet Raporu, http://www.sp.gov.tr/upload/xSPRapor/files/GOIWu+Anadolu_Universitesi_2010_yili_Faaliyet_Raporu.pdf, (Erişim tarihi: 08.11.2020).