-
2020
Antakya-Reyhanlı karayolunun 22. kilometresinde bulunan bir höyüktür. Toplam 30 bin metrekarelik bir alana sahip olan Aççana Örenyeri’nin 10.082 metrekarelik alanında 1936-1938 yılları arasında British Museum tarafından arkeolojik kazılar yapıldı. Amik Ovası’nda Asi Nehri yakınında yer alan Aççana örenyerinin adı, arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen çivi yazılı tabletlerde antik Alalakh kenti olarak geçiyor. Aççana, bölgedeki en büyük Orta-Geç Tunç Çağı yerleşkesiydi ve MÖ iki binyılda Mukiş Krallığı’nın başkentiydi.
Aççana örenyerindeki ilk kazı Leonard Woolley tarafından yapıldı ve yapılan kazı çalışmaları sonucunda çeşitli uygarlıklara ait olan 17 kültür katı keşfedildi. Ayrıca Woolley höyükte olağanüstü saray, 16 dizi tapınak binaları ortaya çıkardı. Leonard Woolley tarafından başlatılan kazıdan bu zamana kadar çok sayıda mühür, çivi yazılı tablet ve insan iskeleti gün yüzüne çıkarıldı. Çıkarılan tarihi eserler kayıt altına alınıp sergilenmesi amacıyla müzelere gönderildi. Bölgedeki kazılara bir süre ara verildikten sonra Prof. Dr. Aslıhan Yener başkanlığında ve Koç Üniversitesi'nin sponsorluğunda Aççana örenyerinde yapılan kazılara, Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İtalya, ABD, Kanada ve Almanya’dan arkeologlar da katıldı. Aççana örenyerinde yapılan arkeolojik kazılar, Türkiye’nin en geniş ve kapsamlı bilimsel arkeolojik kazılarından biri olarak gösteriliyor.
Sahip olduğu coğrafi konumu ile bir geçiş noktası olan ve birçok kültüre sahip toplulukların kesiştiği bir bölge olan krallığın başkenti Alalakh (Aççana) Anadolu, Yakın Doğu ve Doğu Akdeniz kültürleri arasında gelişen erken dönem ilişkilere ait izler yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarıldı. Aççana örenyeri içerisinde höyüğün yedinci katında yer alan Yamhad Kralı Yarım-Lim ile dördüncü katında yer alan Kral Niqne-Pa’nın saraylarının kalıntıları bulunuyor. Höyüğün kuzey doğu yamacında 2007-2009 yılları arasında Geç Tunç I (MÖ XVI. yüzyıl) dönemine ait şehir savunma sistemi ve buna bağlı domestik yapıların incelendiği alanda, 2011 ve 2012 yılları ile Orta Tunç II dönemi şehir duvarının kalıntıları açığa çıkarıldı.
Referanslar
Yener, K. A. (2006). Aççana Höyüğü 2004 Yılı Kazı Sonuçları. Kazı Sonuçları Toplantısı. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları; http://dosim.kulturturizm.gov.tr/muze/246, (Erişim tarihi: 18.01.2020); https://www.arkeolojikhaber.com/haber-accana-hoyuk-kazisi-21058/, (Erişim tarihi: 16.01.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yener, K. A. ve Akar, M. (2013). Aççana Höyük, Antik Alalakh Kenti Çalışmaları 2012, Anadolu Akdenizi Arkeolojik Haberleri, Suna - İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, 1-9.