Zorkun Yaylası Çocuk Şenliği

Yerleşim Merkezi Etkinlik Şenlik Kırsal Destinasyon

(Adana, 1985 - )

Halka açık olarak yapılan ve çocuklara yönelik çeşitli tür ve ölçekteki kültürel ve sosyal etkinlikler içeren bir festivaldir. Çocuk Şenliği, 1985 yılında eğitimci Reşat Gürel önderliğinde bir grup öğretmen tarafından gönüllük esasına dayalı olarak başlatıldı. Şenlik, 1990 yılından bu yana, Osmaniye Belediyesi’nce düzenlenmektedir. Osmaniye iline bağlı Zorkun Yaylası Şenlik Tepe’de yapılmaktadır. Zorkun Yaylası, Amanos Dağları üzerinde konumlu Çukurova Bölgesi’nin en eski yaylalarındandır. Çam, Sedir ve Köknar ağaçları ile çevrili yayla, şehre 30 kilometre uzaklıkta ve 1.650 metre rakımda yer almaktadır. Yaz mevsiminde nüfusu 60 bine kadar ulaşmaktadır. Yaylada kamping ve piknik imkânları bulunmaktadır.

Şenlik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndan sonra ülke genelinde düzenlenen en büyük çocuk etkinliğidir. Ağustos ayında üç ila beş gün arası değişen bir süreyle düzenlenmektedir. Altı yıl aradan sonra 25’incisi 2018 yılında, 26’ncısı ise, 2019 yılında düzenlendi. 2019 yılına kadar dokuz şenlik yapılamadı. Zorkun Yaylası 27’nci Çocuk Şenliği, pandemi nedeniyle, uzaktan, mesafeli ve çevrimiçi yarışmalarla yapıldı. Şenlik yapıldığı yıllarda çok sayıda yerel katılımcı çekmektedir.

Çocuk Şenliği, genelde 15 yaş ve altı çocuklara yöneliktir. Şenliğin temel amacı; gelecek nesilleri kültürel değerlerle yetiştirerek geleceğe sahip çıkmaktır. Çocuklara; tarih ve kültürüne ait oyunlar, töreler, gelenek ve görenekten oluşan ata mirasını aktarmaktadır. Sanal ve gerçek dünyalarda yalnızlaşan, sosyal hayattan uzaklaşan, değerlerinden ve kültüründen kopan çocuklara erişmek temel hedeftir.

Şenlik, Zorkun Orman İşletme Müdürlüğü önünden hareket eden kortej yürüyüşüyle başlamakta ve yürüyüş, mehter takımı eşliğinde Zorkun Şenlik Tepesi’ne kadar devam etmektedir. Şenlikte; baba-çocuk ve anne-çocuk yarışmaları dâhil 20 farklı dalda eğlenceli ve öğretici yarışma (şiir okuma, kısa mesafe koşu (beş-altı yaş, yedi-sekiz-dokuz yaş kızlar ve erkekler), şarkı söyleme, tahta araba, gıçgıç, çember çevirme, top sektirme, topaç (kiriştek) çevirme, Kur’an-ı Kerim okuma yapılmaktadır. Dereceye giren genç yarışmacılara ödül olarak madalya, hediye çekleri veya masal park bir günlük sınırsız eğlence kartları verilmektedir.

Şenlikte ayrıca, futbol turnuvası, voleybol turnuvası, satranç turnuvası, kültürel etkinlikler, animasyon gösterileri, ücretsiz sinema gösterimleri, fotoğraf sergisi, işaret dili ile şarkı seslendirme, izci ateşi, okçuluk kulübü sporcularının gösterisi, atlı spor sporcularının selamlama gösterisi, sürpriz eğlence ve konser aktiviteleri yer alabilmektedir. Şenlikte şişme oyun alanları da kurulmakta ve animasyon ekipleri balon şovlar yapmaktadır. Şenlik kapsamında Zorkun Çocuk Şenliği Vefa Ödülü de verilmektedir.

yılında 27. Çocuk Şenliği’nde uzaktan veya mesafeli yarışmalar yapılmıştır. Çevrimiçi etkinlikler kapsamında; Geçmişten Günümüze Zorkun Çocuk Şenliği isimli 15 yaş ve altı ile 15 yaş üstü olmak üzere, iki kategoride Anı Yazma Yarışması düzenlenmiştir. Amaç; şenlik için geçmiş yıllardan bugüne insanların hafızlarında biriken anıların derlenip bir kitap haline getirilmesidir. Şenlik, Osmaniye’nin ve Çukurova Bölgesi’nin imajına ve turizm çeşitlendirmesine katkı sağlaması bakımından önemli bir turistik etkinlik olarak değerlendirilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

İzgi, M. T. (2007) Osmaniye İlinin Turizm Potansiyelinin Bölgesel Kalkınma Politikaları Açısından Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilir Turizmin Gelişimi İçin Bir Model Önerisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sarıdağ, S. (2020) Şehrimiz Osmaniye. http://osmaniye.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_03/10164152_Sehri mizOsmaniye10Mart2020.pdf, (Erişim tarihi: 28.09.2020); Tıraş, M. ve Besnek, F. (2017) Osmaniye İli’nin Turizm Potansiyeli, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2): 757-777.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://tr-tr.facebook.com/zorkuncocuksenligi, (Erişim tarihi: 28.09.2020).