Zamana Göre Temel Menü
Gastronomi Kavram
-
2019
Zamana göre temel menü içerisinde kahvaltı menü, öğle yemeği menüsü, akşam yemeği menü, brunch, supper menü ve erkenci menü yer almaktadır.
Kahvaltı menü, genellikle sabah saat 07.00-10.00 arasında kahvaltılık yiyecek ve içecekleri içeren menüdür. Genellikle standarttır. İşletmenin özelliğine göre tabldot (table d’hôte) ya da alakart (à la carte) şeklinde olabilir. Tabldot menü; set menü, günün menüsü veya şefin menüsü olarak da bilinir. Önceden belirlenmiş yemekler menülere eklenir. Her menü için belirlenmiş fiyat söz konusudur. Alakart menüde yiyecekler teker teker fiyatlandırılmıştır ve kişi ne yemek istediğine listeden bakarak karar verir. Kahvaltıda, büfe tarzı servis en çok tercih edilendir. Menü hızlı, basit, kolay servis edilebilen yiyeceklerden oluşur. Her ülkenin kendine özgü kahvaltı menüleri vardır. Ülkelerin kültür ve yaşantı tarzına göre sabah kahvaltı kültürü oluşmuştur. Türkiye’de Türk kahvaltısı olarak adlandırılan ve 40’ı aşkın yiyeceğin sunulduğu kahvaltı menüleri de mevcuttur. Kahvaltı menülerine isteğe bağlı olarak pek çok yiyecek eklenebilir.
Öğle yemeği menüsü, genellikle saat 12.00–14.00 arasında servis edilmektedir. Kolay ve hızlı hazırlanan yiyeceklerden oluşur. Çorbalar, salatalar, sandviçler, makarna ve bazı tatlı türleri öğle yemeğinde daha çok tercih edilmektedir. Öğle menüsünde bulunan yiyecekler akşam menüsündeki yiyeceklere kıyasla daha hafiftir.
Akşam yemeği menüsü, akşam saat 18.00’den 21.00’e kadar servis edilir. Ülkeden ülkeye servis saatleri değişiklik gösterebilir. Günün en önemli öğünüdür. Akşam yemeği menüsünde zengin bir çeşitlilik bulunmaktadır. Genellikle çorba ve ordövr (hors-d’œuvre) tabağı ile başlayan uzun süreli zaman dilimini içine alan menü türüdür. Misafirin sadece beslenmek amaçlı değil, sosyal ve kültürel amaçlı dinlenmeyi hedeflediği yemeklerdir. Servis daha fazla özen gösterilerek yapılır.
Brunch kelimesindeki “br” sabah kahvaltısı anlamına gelen İngilizce breakfast kelimesinin ilk iki harfi ile yine İngilizce öğle yemeği anlamına gelen lunch kelimesindeki son dört harfin unch birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Kahvaltı ile öğle yemeği menüsünü bir arada sunan bir menüdür. Açık büfe şeklinde saat 10.00–15.00 arasında sunulmaktadır. Yemek süresi oldukça uzundur. Türkiye’de genellikle hafta sonları tercih edilmektedir.
Supper menü, gece geç saatlerde sunulan menüdür. Kolay sindirilen, uykuya engel olmayan yiyecekler sunulur. Ağır yemekler (kızartmalar, baharatlı yiyecekler gibi) supper menüde bulundurulmaz. Genellikle soğuk yiyecekler verilir. Sandviç çeşitleri bu menüde önemli bir yer tutmaktadır. Zamana göre menülerin içerisinde Noel ve Yılbaşı menüleri de yer alabilmektedir.
Erkenci menü, işletmelerin yoğun çalışma saatlerinin dışında sunduğu genellikle promosyonlu menülerdir. İşletmenin satışlarını arttırması amacıyla uygulanır. Normal zamanlardaki fiyatlara göre daha ucuzdur. Belirli günlerde veya günün belirli saatleri arasında belirlenen özel ürünlere erkenci menüler uygulanmaktadır.
Referanslar
Bulduk, S. (2018). Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Bulduk, S. ve Aycan, A. (2002). Servis-1. İstanbul: YA-PA Yayınları; Bulduk, S. ve Aycan, A. (2002). Servis-2. İstanbul: YA-PA Yayınları; Bulduk, S. ve Bulduk, E.Ö. (2019). Beslenme ve Sağlık. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. (2009). Food and Beverage Service. Ankara: Hazar Reklam.