Yiyecek-İçecek İşletmelerinde İç Kontrol
Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Muhasebe-Finansman
-
2019
İç kontrol, işletmelerin yönetimi ve çalışanları ile yürüttükleri faaliyetlerin etkinliği ve verimliliği, finansal raporların güvenilirliği ve uyulması gereken yasa ve diğer düzenlemelere uyum hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla kurulan sistemdir. Etkin bir iç kontrol etkin bir muhasebe sistemiyle sağlanmaktadır. Yiyecek-içecek işletmelerinde iç kontrol sisteminin kurulması sorumluluğu yönetime aittir. Yiyecek-içecek işletmeleri emek yoğun ve kalifiye olmayan personelin istihdam edildiği işletmeler olduğu için iç kontrol sistemi kurulurken bu özelliklere dikkat edilmelidir. İç kontrol sistemi ile işletmenin varlıkları korunmuş, yanlışlıklar ve yolsuzluklar önlenmiş, muhasebe bilgileri doğru ve zamanında hazırlanmış olur. Yiyecek-içecek işletmelerinde bulunan varlıkların çalınmasının, yanlış kullanılmasının ya da israf edilmesinin önlenmesi işletmelerin sağladığı iç kontrolle mümkün olmaktadır. Öte yandan, varlıklar korunurken kaynakların ekonomik ve verimli kullanılması da iç kontrolle mümkün olmaktadır. İç kontrol muhasebe denetiminin işletme bünyesinde yapılan halidir. Bu nedenle, işletmeye yönelik muhasebe bilgilerinin doğruluk ve güvenilirliğinin sağlanması işletmeyi işletme dışındaki denetime daha iyi hazırlamaktadır.
Yiyecek-içecek işletmeleri iç kontrol sistemi kurmak istediklerinde öncelikle işletmenin finansal risklerini ve muhasebe risklerini tespit etmelidir. Sonraki aşamada bu risklerden korunmak için işletme politikaları ve prosedürler oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu politikalar ve prosedürler işletme personeline iletilmelidir. Etkin bir iç kontrol sistemi yiyecek-içecek işletmelerine bazı faydalar sağlamaktadır. Bunlar; çalışanların davranışlarını kurallara göre denetlemek, işletmenin faaliyetlerinin verimliliğini tespit etmek, işletmenin ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamak, fire ve atıkların azalmasını sağlamak, işletme araç ve gereçlerinin çalınması ve kaybolmasını azaltmaktır. Yiyecek-içecek işletmelerinde personelin uzmanlık alanlarına göre işe alınması ve görev dağılımı yapılması, personelin uygun şartlarda ve saatlerde çalıştırılması, kullanılan araç ve gereçlerin personele zimmetlenmesi, menü planlamasının yapılması, standart reçetelerin oluşturulması, standart porsiyonların belirlenmesi ve buna yönelik üretim yapılması iç kontrol sistemine verilebilecek örneklerdir. Bunlara ek olarak, işletmede kullanılan araç ve gereçlerin rutin kontrolleri yapılmalıdır. Personel araç ve gereçlerin kullanımı konusunda bilgilendirilmelidir.
Referanslar
Aktürk, A. (2015). Konaklama İşletmelerinde Etkin Bir İç Kontrol Sisteminin Tesisi Bağlamında Muhasebe Sistem Organizasyonu: Bir Vaka Analizi, Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 1(4):108-127; Hatunoğlu, Z., Koca, N. ve Kıllı, M. (2012). İç Kontrolün Muhasebe Sistemindeki Hata ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü Üzerine Bir Alan Çalışması, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(20): 169-189; Ömürbek, V. ve Altay, S. Ö. (2011). Turizm işletmelerinde İç Kontrol Sisteminin Etkinliğinin İncelenmesi ve Manavgat Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1): 379-402.