Yiyecek-İçecek Departmanı
Gastronomi Kavram Yeme-İçme İşletmesi Yönetim ve Organizasyon
-
2019
Otel işletmelerinin çeşitli bölümlerinde (restoranlarda, banket faaliyetlerinde, barlarında vb.) müşterilere sunulacak tüm yiyecek ve içeceklerin tedarik edilmesini, muhafaza edilmesini ve depolanmasını sağlamakla yükümlü bölüm olarak tanımlanmaktadır. Gerek bağımsız gerekse de otel işletmeleri içerisinde yer alan restoranlar, pastaneler, barlar, büfeler, banket salonları, diskolar, gece kulüpleri gibi alanlar yiyecek ve içecek üretilmesi ve servisin yapılmasından dolayı yiyecek-içecek departmanı içerisinde yer almaktadır.
Yiyecek-içecek departmanının otel işletmelerindeki organizasyon yapısı içindeki yeri ve önemi büyüklüğüne ve niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Otel işletmelerinin yiyecek-içecek departmanına bağlı bölümlerde sunulan hizmetler, çok farklı, güç ve bir o kadar da sorumluluk gerektiren işlerdir. Bu nedenle, yiyecek-içecek departmanının organizasyonu işletmenin büyüklüğüne ve niteliğine göre oluşturulmak zorundadır. Yiyecek-içecek departmanının organizayonundaki en önemli amaç, müşteriyi memnun edebilmek, yiyecek ve içecek ihtiyacını giderebilmek ve kar getirici bir bölüm haline getirebilmektir.
Yiyecek-içecek departmanı gelir sağlayan ve müşterilerle doğrudan ilişki halinde olan bir bölüm olmasından dolayı son yıllarda otel işletmeleri açısından önemsenen bir bölüm haline geldi. Yiyecek-içecek departmanı otel işletmelerinde yüzde 25 - 50 arası pay ile oda gelirinden sonra en fazla gelir getiren bölümdür. Ayrıca ziyafet organizasyonları ile birlikte satışların yüzde 50’sini karşılaması bakımından da önem arz etmektedir. Diğer taraftan, müşterilerle kurulan ilişki nedeni ile sürekli bir iletişimin olduğu bölümdür. Müşteri memnuniyetinin sağlanmasında yiyecek-içecek departmanının diğer bölümlerle olan ilişkisinin başarılı olması, hizmet kalitesi anlayışı ve personel niteliği önemli rol oynamaktadır.
Yiyecek-içecek departmanı, otel işletmelerinde önemli ölçüde gelir sağlaması açısından, sürekli bir iş kaynağı, nakit akışı sağlanan üretim ve verimlilik alanı olarak görülmektedir.
Referanslar
Kozak, M.A. (Editör) (2012). Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Önçel S., Güldemir, O. ve Yayla, Ö. (2018). Mutfak Uygulamaları İşletme ve Eğitim Rehberi. Ankara: Detay Yayıncılık; Sökmen, A. (2003). Ağırlama Endüstrisinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Şener, B. (2010). Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Türksoy, A. (2015). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.