Yiyecek-İçecek Müdürü

Gastronomi İş ve Meslek Yiyecek-İçecek Müdürü

Yiyecek-içecek işletmelerinde yürütülen işleri sağlıklı biçimde yöneten kişilere konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek müdürü denir. Amerikan otelcilik sisteminde food and beverage manager, Fransız otelcilik sisteminde ise directeur de restaurant olarak ifade edilen yiyecek-içecek müdürü, ortalama 30-45 yaşları arasında, en az lisans düzeyinde turizm, yiyecek-içecek ya da gastronomi alanlarında eğitim almış, minimum 8-10 yıllık alan tecrübesi olan, en az iki yabancı dili iyi derecede konuşan, yönetici vasıfların pek çoğunu üzerinde bulunduran kimselerden seçilir. Yiyecek-içecek faaliyetlerinin en tepesindeki kişidir. Genel olarak yiyecek-içecek biriminden daha da kapsamlı ve büyük bir işletmede çalışıyorsa genel müdüre doğrudan bağlıdır. Oteldeki diğer birimlerin yöneticileri ile sürekli bilgi alışverişindedir. Ayrıca müşterilerin ve işletme sahiplerinin beklentilerini bilmek ve bu beklentilere cevap verecek düzenlemeleri yerine getirmekle sorumludur.

Görevleri; envanter kontrolünü denetlemek, rutin bakım faaliyetleri için yiyecek, ekipman ve donanımı düzenlemek, restoran araç gereçleri ve etkinliklerini iyileştirerek belirli periyotlarda kontrol etmek, müşteri şikayetlerini incelemek ve çözümlemek, yıllık bütçe dahilinde yiyecek-içecek bölümü için satış planı geliştirmek, pazar eğilimlerini ve rakipleri takip etmek, işletmenin ihtiyaç duyduğu personelin işe alınması ve eğitiminde insan kaynakları departmanı ile sürekli etkileşim içerisinde olmak, etkili maliyet kontrol uygulamaları ile yiyecek-içecek operasyonlarında devamlılığı sağlamak, düzenli olarak kaynak planlaması sağlamak, bölüm amaçlarını incelemek ve ilgili alt birim yöneticilerini bilgilendirmek, çalışma saatlerini, programı ve işe devamlılığı incelemek ve sağlık güvenlik standartları ile ilgili düzenlemeleri takip etmektir. Bununla birlikte işletmede belirli zamanlarda menü kontrolü yaparak gerekli değişiklikleri gerçekleştirmek, yiyecek-içecek maliyet kontrolünü sağlamak, ziyafet ve toplantı gibi özel olayların organizasyonunu sağlamak gibi görevleri de bulunmaktadır. Yiyecek-içecek müdürü, liderlik vasfını taşımalı, acil durumlar, arızalar, güvenlik sorunları ve personel değişiklikleri gibi sorunlar için çözüm önerileri üretebilmelidir. Her bir finansal dönemdeki yiyecek-içecek hizmeti için kar marjlarını sağlamalıdır. Mutfak şefleri ile görüşerek yeni ve özel yiyecek-içecek menüleri ile profesyonel hizmet hakkında bilgi alışverişi sağlamalıdır.

Referanslar

Buyruk, L. (2018). Ziyafet İşleri ve Toplantı Yönetimi. İçinde; Karamustafa, K. (Editör), Yiyecek ve İçecek Yönetimi (ss. 483-510). Ankara: Detay Yayıncılık; Doğdubay, M. (Editör), (2015). Turizm İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Yönetimi El Kitabı. Ankara: Grafiker Yayınları; Kozak, M.A. (Editör), (2012). Otel İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Pırnar, İ. (2015). Yiyecek ve İçecek İşletmeleri Yönetimi. Ankara Tramep Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 2540; Yılmaz, Y., Yılmaz, Ö. ve Yılmaz, Ö. (2013). Yiyecek İçecek İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.