Yerli Davranışı

Kavram Sosyoloji

Tutumlar, kişinin bir değere ilişkin duygu ve düşünceleridir. Kişiye ait tutumlar, algılar ve inançlar ile güçlenmektedir. Tutumlar fikirlerin aksine çok çabuk değişmemektedir. Bu kapsamda tutumlar; bilişsel (algı ve inançlar), duyuşsal (değerlendirmeye dayalı beğenme ve beğenmeme) ve davranışsal (eylemler veya ifade edilen niyet) olmak üzere üç boyutta yapılanmaktadır. Bununla birlikte tutumlar, genellikle davranışın iyi bir yorumlayıcısıdır. Tutum, kişinin herhangi bir durum ya da olay karşısında nasıl davranacağını ortaya koymaktadır. Bir bölgenin turizm açısından gelişimi ve kalkınması, yerlilerin turizm faaliyetlerine ve turistlere karşı geliştirdikleri iyi niyet ve işbirliği tutum ve davranışları ile mümkündür. Yerli nüfusun desteği, bölgenin turizm açısından gelişimi, başarısı ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Yerlilerden olumlu yönde bir desteğin alınması, onların turizme karşı nasıl bir tutum ve davranış içerisinde olduklarını anlamayı gerektirmektedir. Ancak, bölge sakinlerinin turizm girişimlerini kabul etmeleri ya da turizme karşı olumlu bir tutum ve davranış sergilemeleri her zaman mümkün olmamaktadır. Turizm endüstrisinde yaşanan gelişmelerin bölgeye ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel anlamda faydaları ve maliyetleri bulunmaktadır. Bu etkilerin içeriği en iyi o bölgede yaşayan insanlar tarafından bilinmektedir. Eğer bölgedeki turizm faaliyetleri, kabul edilemez maliyetlere neden olmadan, fayda sağlayabiliyorsa yerliler olumlu bir tutum ve davranış içerisinde olmaktadır. Faydaların maliyetlerden daha düşük olduğu algılanırsa, yerliler turizme karşı olumsuz tutum ve davranışlar sergilemektedir. Turizmin sonuçlarını kişisel olarak değerlendiren ve maliyetlerin faydaları aşmadığına inanan bölge sakinleri, turizmi desteklemekte ve turizmin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ayazlar, R. (2017). Kırsal Turizmde Yerel Halkın Tutumu, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 16(1): 53-69; Brida, J. G., Osti, L. ve Faccioli, M. (2011). Residents’ Perception and Attitudes towards Tourism Impacts: A Case Study of the Small Rural Community of Folgaria (TrentinoItaly), Benchmarking: An International Journal, 18(3): 359-385; Choi, H. S. C. ve Sirakaya, E. (2005). Measuring Residents’ Attitude toward Sustainable Tourism: Development of Sustainable Tourism Attitude Scale, Journal of Travel Research, 43(4): 380-394; Jurowski, C., Uysal, M. ve Williams, D. R. (1997). A Theoretical Analysis of Host Community Resident Reactions to Tourism, Journal of Travel research, 36(2): 3-11.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Getz, D. (1994). Residents’ Attitudes Towards Tourism: A Longitudinal Study in Spey Valley, Scotland, Tourism Management, 15(4): 247-258.