Yerel Halk

Kavram Sosyoloji

Bölgede gerçekleşen turizm faaliyetlerinden ekonomik, çevresel, sosyal, kültürel anlamda etkilenen veya etkilenme olasılığı olan ve turizm faaliyetlerini etkileyen veya etkileme potansiyeli ve gücü olan kişilerin tamamı olarak da tanımlanabilir. Yerel halk, toplumun gelişmesine, turizmin planlama, gelişme ve operasyon aşamalarında, kendi konukseverliklerini değişik seviyelerde göstererek katkıda bulunur, aynı zamanda tutum ve davranışları ile destinasyondaki turizm faaliyetlerinin başarı ya da başarısızlığında etkilidir. Yerel halk, turizme katkısının yanı sıra, bir bölgede yapılan turizm faaliyetlerinden etkilenir, bu etki doğrudan ya da dolaylı olarak değerlendirilebileceği gibi, etkiler olumlu ya da olumsuz olarak da incelenebilir. Bölgenin gelişmişlik düzeyi, ekonomik anlamda turizme bağımlılık, bölgede yerleşiklik süresi gibi faktörler yerel halkın çevredeki turizm gelişimlerinden etkilenme ve bunları etkileme düzeylerinde önemli rol oynar.

Bir bölgedeki turizm faaliyetlerini sürdürülebilir halde tutabilmek için belirli değişimlerin gerçekleşmesi gerekir. Bu değişimler, bölgeyi ziyaret etmek üzere bölgede bulunan turistlerle, bölgede sürekli ve yerleşik olarak bulunan bireyler yani yerel halk arasında gerçekleşir. Girişimciler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve şehirdeki yöneticiler gibi guruplarla birlikte bölgede yaşayan yerel halk turizmin paydaşları sıfatıyla bu değişimin tarafları olarak değerlendirilir. Turistler ile yerel halk arasındaki bu ekonomik, sosyal ve kültürel değişim, Sosyal Değişim Teorisi başta olmak üzere farklı teorik perspektiflerden incelenmektedir.

Yerel halkın tanımı genel olarak bölgedeki turizm alanına uzaklık ya da yakınlıkla ifade edilmez; ancak bu uzaklık, yerel halkın turizm faaliyetlerine etkisi üzerine yapılan değerlendirmelerde önemli bir faktör olabilir. Belirli bir bölgede turizmin ana faaliyetine en yakın grupların bu faaliyetlerden en çok etkilendikleri varsayımı ile bu faaliyetlere sadece belirli mesafelerde yakın olan grupları yerel halk olarak nitelendiren kaynaklar da mevcuttur. Bu nedenle yerel halkı, etkisi incelenen faaliyete göre yaşadıkları alanları belirli kriterlere göre sınırlandırarak incelemek ve değerlendirmek de mümkündür.

Yerel halk sahip oldukları kaynak ve birikimler ile turizm için bir kaynak oluşturur ve bu kaynağın etkin kullanımı turizmin gelişmesini ve sürdürülebilmesini mümkün kılar.

Yararlanılan Kaynaklar

Ap, J. (1992). Residents’ Perceptions on Tourism Impacts, Annals of tourism Research, 19(4): 665-690; Butler, R. W. (1980). The Concept of a Tourist Area Cycle of Evolution: Implications for Management of Resources, Canadian Geographer/Le Géographe canadien, 24(1): 5-12; İçöz, O. ve Uysal, M. (2019). Turizm Ansiklopedisi Türkiye Turizm ve Ağırlama Endüstrisinin Temel Kavramları. Ankara: Detay Yayıncılık; Jurowski, C. ve Gursoy, D. (2004). Distance Effects On Residents’attitudes Toward Tourism, Annals of tourism research, 31(2): 296-312; Palacios Diazceballos, C. N. (2017). Residents’ Attitudes Toward Tourism Development Options in Rural Oklahoma: The case of Guthrie (Order No. 10276628). ProQuest Dissertations & Theses Global (1988735955).