Yazır Hacı Ömer Ağa Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

Osmanlı dönemi yapıları arasında önemli bir yeri olan Yazır Camii, Denizli’nin Acıpayam ilçesinin Yazır Köyü’nde yer almaktadır. Yazır Camii’nin diğer adı ise Çarşı Camii’dir. Caminin giriş kapısı üzerinde yazan kitabeye göre Hacı Ömer Ağa isimli bir kişi tarafından 1802-1803 yılında yaptırılmıştır. Camini en önemli özelliği ise XIII. yüzyılda nadir görülen ağaç direkli ibadet yerlerinden biri olmasıdır.

Meyilli bir arazi ve geniş bir avlu içine kurulan caminin mimarisi dikdörtgen yapıdadır. Cami, minaresi ve kırma çatılı üst örtüsü ile dikkat çekmektedir. Yapının giriş kapısı, minberi ve tavanı ahşap süslemelerden oluşmaktadır. İki yanında mihrap nişleri ve iki katlı olarak tasarlanan pencerelerin yer aldığı yuvarlak kemerli kapı caminin harimine açılmaktadır. Harim duvarları ve tavanında bulunan süslemeler o döneme ait en güzel örneklerdendir. Mahfile, girişin solundaki merdivenden çıkılmaktadır. Ahşap minber güneybatı köşeye yerleştirilmiş olup, S biçimindeki korkuluklar, dilimli kemerli köşk ve dolaplar eşsiz bir işçilik eseridir. İç mekânda bulunan duvar ve tavanlar renkli kalemlerle süslenmiştir. Caminin duvarları üç sıra panolar halinde resimlerle süslenmiş olup, duvarlardaki tek panolarda ise cami (üçer şerefeli ve dört minarenin köşelere yerleştirildiği) resimleri görülmektedir. Duvarda yer alan diğer resimlerde ise ağaç, bitki (çiçek, gül, lale, karanfil) ve natürmort süslemeler yer almaktadır. Natürmort süslemelerde çiçekli vazolara, altlıklı tabaklara ve kâse içinde bulunan meyvelere yer verilmiştir. Resimlerin duvarlara panolar halinde dizilmesi ortamın gösterişten uzak olduğunu göstermektedir. Caminin 2003 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından basit onarımı yapılmış olup, 2015 yılında ise restorasyonu tamamlanmıştır. Restorasyon sonrası turizme kazandırılan tarihi camiyi, yılda ortalama 3.000 kişi ziyaret etmektedir. Anadolu’da örneğine az rastlanan cami gelecek nesillere bırakılacak önemli bir eserdir.

Yararlanılan Kaynaklar

Acıpayam Belediyesi (2020). Yazır Camii, https://acipayam.bel.tr/yazir-camii/, (Erişim tarihi: 01.02.2020); Acıpayam Kaymakamlığı, Acıpayam Yazır Camisi. http://www.acipayam.gov.tr/acipayam-yazir-camisi, (Erişim tarihi: 03.02.2020); Basın İlan Kurumu, Duvarları Çiçek Bahçesini Andıran 217 yıllık Cami, https://www.bik.gov.tr/duvarlari-cicek-bahcesini-andiran-217-yillik-cami/, (Erişim tarihi: 01.02.2020); Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Camiler, http://www.pamukkale.gov.tr/tr/Kultur-Turizmi-Denizli/Camiler, (Erişim tarihi: 03.02.2020);Pektaş, K. (2011). Denizli ve Çevresindeki Türk Dönemi Eserleri. İçinde; F. Özlem (Editör), Denizli Tanrıların Kutsadığı Vadi (ss. 166-233). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.