Ulusal Eğirdir Turizm Sempozyumu

Etkinlik Sempozyum

(Eğirdir, 17 - 19 Eylül 1998; Eğirdir, 09 - 12 Kasım 2006; Eğirdir, 17 - 19 Ekim 2008)

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ilk Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı olarak 1995 yılında eğitim öğretime başlayan Eğirdir Meslek Yüksekokulu'nun bünyesinde öğretim elemanları Necdettin Ataşlı ve Çetin Meydan’ın girişimleri ile Birinci Ulusal Turizm Sempozyumu adıyla 17-19 Eylül 1998 tarihlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi Mavigöl Araştırma ve Uygulama Oteli’nde düzenlendi. Birinci sempozyuma turizm konusunda çeşitli üniversitelerden akademisyenler, araştırma görevlileri 26 bildiri ile katıldılar. Sempozyum bildiriler kitabı ‘Birinci Ulusal Turizm Sempozyumu 17-19 Eylül 1998 Eğirdir ismiyle Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi Matbaası'nca yayımlandı. Sempozyumda, Eğirdir ilçesinde turizmin gelişme potansiyeli, Eğirdir ve yakın çevresinde gelişmesi beklenen turizm türleri ve tüm bu değerlendirme kriterlerinin sonuçları üzerinde duruldu.

İkinci Ulusal Turizm Sempozyumu 09-12. 11. 2006 tarihlerinde düzenlendi. Açılış oturumu Sirene Davras Mountain & Resort Otel’de gerçekleştirildikten sonra bilimsel oturumlar Süleyman Demirel Üniversitesi Mavigöl Araştırma ve Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Yirmi dokuz bildirinin sunulduğu II. Ulusal Turizm Sempozyumu, Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ve Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi işbirliğiyle düzenlendi. Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi’nin destekleri alındı. Sempozyum bildiriler kitabı Eğirdir Meslek Yüksekokulu Sempozyum Düzenleme Kurulu’nca yayına hazırlandı ve 09-12 Kasım 2006 tarihinde Nobel Matbaasınca yayımlandı. Sempozyumda, Türkiye’nin sahip olduğu turizmle ilgili üstünlükleri ve ayrıcalıkları yerelden hareketle evrensel düzeyde sürdürülebilir kılınabilmesi için sempozyum konusu İç Turiz” olarak belirlendi. Sempozyumda Türkiye’nin iç turizmle ilgili sorunlarına değinildiği gibi, Göller Bölgesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan alternatif turizm yatırımları üzerinde duruldu. Özellikle Davras Kayak Merkezi’nin, Kovada Gölü Milli Parkı’nın, Beyşehir ve Eğirdir göllerinin turizm potansiyellerine sık sık değinildi ve ortaya çıkan problemlere yönelik çözümler üretilmeye çalışıldı.

Üçüncü Ulusal Turizm Sempozyumu, 17-19 Ekim 2008 tarihlerinde, açılış oturumu Sirene Davras Mountain & Resort Otel’de gerçekleştirildikten sonra bilimsel oturumlar Süleyman Demirel Üniversitesi Mavigöl Araştırma ve Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Otuz üç bildirinin sunulduğu III. Ulusal Turizm Sempozyumu, Eğirdir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı tarafından Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi’nin destekleri alınarak düzenlendi. Sempozyumun son gününde Isparta ve Eğirdir coğrafyasının spor aktivitelerine uygunluğunun tartışıldığı panel düzenlendi. Bu panele Dağcılık Federasyonu, Bisiklet Federasyonu Başkanları katıldılar. Sempozyum bildiriler kitabı Yrd. Doç. Dr. Murat Çuhadar ve Okt. Çetin Meydan tarafından yayına hazırlandı ve Yrd. Doç. Dr. Murat Çuhadar editörlüğünde 17-19 Ekim 2008 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi Matbaasınca yayımlandı.

Dördüncü Ulusal Turizm Sempozyumu aynı zamanda uluslararası olarak, Birinci Uluslararası, Dördüncü Ulusal Turizm Sempozyumu olarak, Turizmde Yeni Ufuklar teması ile 01-04 Aralık 2011 tarihinde düzenlendi. Sempozyumun açılış oturumu önceki yıllarda olduğu gibi Sirene Davras Mountain & Resort Otel’de gerçekleştirildikten sonra bilimsel oturumlar Süleyman Demirel Üniversitesi Mavigöl Araştırma ve Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda 86 bildiri dokuz ayrı paralel oturumda sunuldu. Sempozyumlarda sunulan bildiriler Birinci Uluslararası, Dördüncü Ulusal Turizm Sempozyumu ve Göller Bölgesi Değerleri Çalıştayı Turizmde Yeni Ufuklar Bildiriler Kitabı, Doç. Dr. Nazmi Avcı ve Dr. Ömer Kürşat Tüfekçi editörlüğünde 01-04 Aralık 2011 tarihi ile Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi Matbaası'nca yayımlandı. Sempozyumun ilk günü olan 01 Aralık 2011 tarihinde, Sirene Davras Mountain & Resort Otel’de Göller Bölgesi Değerleri Çalıştayı gerçekleştirildi. Genel sekreterliğini Okt. Çetin Meydan’ın yürüttüğü çalıştayda, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) uzmanlarının desteği alındı, 13 çalışma grubu oluşturuldu ve alınan kararlar Göller Bölgesi Değerleri Çalıştayı sonuç raporu kitap halinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından bastırıldı.

Referanslar

Dinçer, F. İ. (2007). II. Ulusal Turizm Sempozyumu’nun Değerlendirilmesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 105-115; http://w3.sdu.edu.tr/SDU_Files/haber/2012/832/goller%20bolgesi%20degerleri.pdf, (Erişim tarihi: 05.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, N. (1998). Konferans Raporları: 1. Ulusal Turizm Sempozyumu’nun Ardından, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 9(2): 71 –72.