Üç Yıldızlı Otel

Kavram Konaklama Tesisi Otel Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Türkiye’de turistik otellerin yıldızlarına göre sınıflandırılmasıyla ilgili hukuki düzenleme, 16. 03. 1982 yılında çıkarıldı. Bu düzenlemeye ilişkin son değişiklik ise, 01. 06. 2019 tarihinde 30791 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik ile gerçekleşti. Bu yönetmeliğe göre oteller; bir, iki, üç, dört ve beş yıldızlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu bağlamda üç yıldızlı oteller, bir ve iki yıldızlı otellerin niteliklerine ek olarak bazı nitelikleri de taşıyan otellerdir.

Bir ve iki yıldızlı otellerin asgari nitelikleri şunlardır: Asgari 10 oda, bekleme bölümü ve resepsiyonun bir araya gelmesiyle ile oluşturulan bir lobi, oturma gruplarının yer aldığı bir kısım ve söz konusu mekânda soğuk-sıcak içecek sunumu, giriş kapısının üzerine konulan bir rüzgarlık, otelin giriş kapısında, iç ortamın ısı kaybını engelleyen bir cihaz, döner kapı ya da buna benzeyen bir organizasyon, yönetici ofisi, odalarda TV ve saç kurutma makinesi, müşteri odalarının bulunduğu katlarda housekeeping malzeme odası ya da malzeme dolabı, genel alanlarda internet bağlantısı.

Üç yıldızlı oteller, belgelendirme faaliyetlerinde söz konusu sınıf için tespit edilmiş puanın üzerine çıkabilen otellerdir. Bu tesislerde, bir ve iki yıldızlı otellerin yukarıda belirtilen hizmetlerine ilave olarak; kahvaltı hizmetinin sunulabileceği bir alan, destinasyonun hava sıcaklıklarına uygun olarak belirlenmiş ortak kullanım alanlarında klima, müşteri odalarında en azından bir tane sandalye ya da koltuk ve bavulluk, değerli eşyalar için kasa, internet bağlantısı ve çamaşırhane hizmeti bulunmalıdır.

Üç yıldızlı otel işletmesinin fiziksel özellikleriyle işletme ve hizmet kalitesinin kontrol edilmesi maksadıyla, turizm İşletme Belgeli Tesisler’de özellikle talep edilirse ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli görürse sınıflandırma için çalışma yapılabilmektedir. Bu çalışmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu işletme sınıfının özellikleri, kapasitesi, fiziki nitelikleri, işletmenin dekorasyon ve donatımında kullanılmış materyallerin standardı, işletme ve hizmet kalitesiyle işgörenlerin özellikleri ve eğitim düzeyleri gibi ölçütlerin her biri için belirlenmiş puanlar bulunmaktadır. Puanlandırmaya ilişkin değerlendirme formları, sınıflandırma komisyonu tarafından işlenmektedir. Bunu takiben; sınıflandırma komisyonu tarafından daha önceden tayin edilmiş puanın karşılığı baz alınarak, işletmenin sınıfı belirlenmektedir. Tesis türü ve sınıflarına göre söz konusu puan sınırının tespit edilmesinde; Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te belirtilmiş minimum özellikler, hizmet standardını arttıran ögeler ve turizm endüstrisindeki teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulmaktadır. Sınıflandırma Komisyonunun çalışmaları sonunda, her üyenin verdiği puanların ortalaması alınmaktadır. Söz konusu asgari puanlar; beş yıldızlı otellerde 560 puan, dört yıldızlı otellerde 420 puan, üç yıldızlı otellerde 285 puan, iki yıldızlı otellerde 200 puan ve bir yıldızlı otellerde 150 puan olarak belirlenmiştir.

Referanslar

Adan, Ö. (2011). Uluslararası Otel Sınıflandırılması. İçinde; İ. Pırnar (Editör), Uluslararası Turizm İşletmeciliği (ss. 71-88). Ankara: Nobel Yayıncılık; Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel İşletmeciliği. İstanbul: Beta Basım Yayım; Resmî Gazete. (2009). Sınıflandırma Çalışmalarına İlişkin Değerlendirme Formlarının Hazırlanmasına ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/08/20090807-4.htm, (Erişim tarihi: 27. 08. 2020); Resmî Gazete. (2019). Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190601-16.pdf, (Erişim tarihi: 27. 08. 2020).