Beş Yıldızlı Otel

Kavram Konaklama Tesisi Otel

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 19. maddesine göre oteller; asli fonksiyonları müşterilerin konaklama ihtiyaçlarını sağlamak olan, bu hizmetin yanında, yeme-içme, toplantı, kutlama etkinlikleri, spor ve eğlenceye yönelik üniteleri de bünyelerinde bulundurabilen tesislerdir. Oteller; bir, iki, üç, dört ve beş yıldızlı olarak sınıflandırılır. Beş yıldızlı oteller, dört yıldızlı otellere ilave olarak aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan, Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 14. maddesinde belirtilen ünitelerden tesisin bulunduğu yöre, müşteri profili, işletmecilik özelliklerine göre tercihe bağlı olarak bünyesinde bulunduran, belgelendirme denetimi veya sınıflandırma çalışmasında bu sınıf için belirlenmiş puan barajını aşan otellerdir. Bu otel işletmelerinde şu özellikler bulunması gerekmektedir:

a) En az 60 oda,

b) Kat sayısı itibarıyla müşteri asansörü zorunlu olanlarda servis alanları ile bağlantılı servis asansörü (Müşteri asansörü zorunlu olmayan tesislerde servis merdiveni yeterli görülür, konaklama üniteleri ayrık, yaygın ve az katlı yerleşimler şeklinde düzenlenen tesislerde servis merdiveni veya asansörü ile ilgili esaslar tebliğ ile belirlenir),

c) Odalarda mini bar ile içecek türlerine uygun servis malzemesi,

ç) Odalarda sehpa ile sofa veya kanepe ya da kişi başına bir koltuktan oluşan oturma grubu,

d) Odalarda uluslararası kanal erişimi olan panel televizyon,

e) Odalarda ve banyolarda ilave en az beş çeşit buklet malzemesi,

f) Odalarda müşterinin sıcak içecek hazırlamasına imkan sağlayan donanım ve servis malzemesi,

g) Odalarda boy aynası,

ğ) Yatak başucunda priz,

h) Yatak başucunda banyo hariç oda aydınlatmasının kontrolü imkanı,

ı) Banyolarda resepsiyonla bağlantılı telefon veya odalarda telsiz telefon,

i) Oda servisi hizmeti ve bu hizmete ilişkin bilgilendirme ile menü,

j) Yatak kat koridorlarında resepsiyonla bağlantılı telefon,

k) Toplam personelin en az yüzde 30’u oranında konusunda eğitim almış veya sertifikalı personel,

l) Resepsiyondan ayrı bir mahalde konusunda eğitimli ve deneyimli personel tarafından verilen müşteri ilişkileri ve danışmanlık hizmetleri,

m) Oda sayısının yüzde 10’u oranında otopark hizmetinin görevli personel aracılığıyla sağlanmasına yönelik hizmet,

n) Müşteri girişinden ayrı personel ve malzeme girişidir.

Türkiye’de otel işletmelerinin işleyişini, asgari niteliğini, ruhsatlandırmasını, sınıflandırılmasını belirleyen ve denetleyen yasal makam Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır. Bakanlık, denetlemeleri sonucunda değişiklik yapma, tesis iyileştirme, gerekirse kısmi süreli veya sürekli olarak işyeri kapatılması kararı verebilmektedir.

Referanslar

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik (2019). https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=1134&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5, (Erişim tarihi: 09.08.2020) Turizmi Teşvik Kanunu, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190601-16.pdf, (Erişim tarihi: 09.08.2020); (1982). http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2634.pdf, (Erişim tarihi: 09.08.2020).