Türkiye Kıyılarında Yat Turizmi Araştırması

Araştırma Kamu Kurumu Kamu Sektörü Araştırması Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Çeşitleri

1982 yılında yapılan; Ayvalık’tan Alanya’ya kadar olan sahil bölgelerinde bulunan yat limanlarında gerçekleştirilen anketlerle Gülsen Çaltıl tarafından hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Planlama ve Yatırımlar Dairesi Başkanlığı Araştırma Grup Başkanlığı tarafından yaptırılan araştırma ve analiz çalışmasıdır. Çalışmanın amacı; Türkiye’nin Akdeniz çanağında oluşan yat trafiğindeki yerinin adalarla olan ilişki yoğunluğunun ve yat güzergahlarının belirlenmesi, yapılacak yatırımların özellikle hangi kıyı bandında ve hangi merkezlerde yapılması gerektiğinin tespitidir. Kapsam olarak; Çanakkale’den Alanya’ya kadar olan kıyı bandında yer alan 12 öncelikli turizm merkezindeki (Ayvalık, Foça, Akçay, Kuşadası, Çeşme, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Antalya, Alanya, Side, Kemer) mevcut limanlarda yerinde inceleme ve tespitler yapıldı. Yöntem olarak ise; Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Çanakkale, Ayvalık, Çeşme, Fethiye ve Antalya limanı başkanlıklarına toplam 405 adet anket formu gönderildi. Bu formlar İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere üç dilde hazırlandı ve anketler analiz edilerek bilgiler toplandı. Ayrıca Ankara’dan elde edilmesi mümkün olmayan detaylı bilgiler için yerinde incelemeler yapıldı, bu bölgelerdeki tekne imalatçılarıyla mülakat yapılarak güncel bilgilere ulaşıldı.

Çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde amaç, kapsam ve yöntem açıklanmaktadır. Türkiye Kıyılarında Oluşan Yat Turizmi başlıklı üçüncü bölümde, 1980 ve 1981 yıllarında bahsi geçen 12 yat limanını ziyaret eden tekne sayıları, teknelerin bandıra durumu ve rotalarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümü; Yatçılar Anketi başlığını taşımaktadır. Bu anketin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklandıktan sonra anketten elde edilen bilgiler yedi farklı tabloda açıklanmakta ve yorumlanmaktadır. İmalatçılar Anketinin Değerlendirilmesi başlıklı beşinci bölümde elde edilen anketlerin değerlendirmesi yapılmıştır. Yat Turizmi ile İlgili Mevzuat başlıklı altıncı bölümde konuyla ilgili olan mevzuata ilişkin bilgiler mevcuttur. Yat Güzergahları başlıklı yedinci bölümde, belirlenen 12 yat limanına gelmeden önce uğranan limanlar ile bu limandan sonra gidilen limanların listesi yer almaktadır. Sekizinci bölüm sonuç ve öneriler bölümü olup, elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılan çıkarımlar yer alıyor. Çalışmanın eklerinde ise anketlerden elde edilen bilgilere yer verilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çaltıl, G. (1982). Türkiye Kıyılarında Yat Turizmi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Planlama ve Yatırımlar Dairesi Başkanlığı Araştırma Grup Başkanlığı, Yayın No: 1982-8.