Turizm ve Çevre Konferansı
(Çeşme, İzmir, 3 - 5 Ekim 1990)
-
2019
Türkiye Çevre Sorunları Vakfı tarafından, İzmir’in Çeşme ilçesinde gerçekleştirildi. Konferansın amacı, Türkiye’nin, turizm alanındaki gelişimini sürdürmesi için turizm ve çevre ilişkilerinde dikkat etmesi gereken hususları analiz etmek, çevre değerlerinin korunması ile ilgili değişik fikirlerin ortaya konulmasını sağlamaktır. Konferansa, konuyla ilgili kamu kuruluşlarından yetkililer, üniversitelerden bilim insanları ve turizm işletmelerinden uzmanlar katıldı. Üç gün süren konferansta toplam dokuz bildiri ve çalışma gruplarında yapılan tartışmalarda ortaya çıkan sonuçlar sunuldu.
Konferansta sunulan bildirilerde ağırlıklı olarak, turizm ve çevre arasındaki hassas ilişkinin niteliği ve bu konudaki olumsuzluklar hakkında yetkililerin ve kamuoyunun uyarılması üzerinde duruldu. Konferansta sunulan bildiriler ve yazarları, Turizmin Gelişmesinde Çevrenin Önemi (Tankut Ünal) Turizm ve Çevresel Etkileri (Prof. Dr. Orhan Uslu), Çevreye Duyarlı Turistin Ortaya Çıkışı-Alman Piyasasındaki Eğilim ve Gelişmeler (Dr. Jörn W. Mundt, Turizm Faaliyetlerinin Doğal Çevre Üzerine Etkileri (Tansu Gürpınar), Ekolojik Riziko Analizi ve Turizm Planlaması (Prof. Dr. Türker Altan), “Sürdürülebilir Kalkınma ve Turizm: Özgün Değerlerin Korunması ve Geliştirilmesi (Prof. Dr. Fahriye Hazer Sancar), Turizm ve Çevre Dengesi (M. Zekai Bayer), Türkiye’de Turizm ve Çevre Politikaları (Leyla Özhan) ve Dalyan Çelişkisi: Geçmiş, Şimdi, Gelecek (Prof. Dr. Erdal Özhan) olarak sıralanmaktadır.
Konferans boyunca katılımcılardan oluşan üç ayrı çalışma grubunun sonuç raporlarında ise, turizmde planlı gelişmenin sağlanması, çevre koruma ve kullanma dengesinin sağlanması, çevre kirlenmesi ve bozulmasına karşı önlemler alınması, çevre bilincinin oluşması için karar vericilerin, halkın ve turizm çalışanlarının eğitimine daha çok önem verilmesi, uluslararası standartlara uygun ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışmalarında kullanılabilecek ortak bir veri tabanının oluşturulması ve çevre koruma adına yasal uygulamaların ciddi bir şekilde gerçekleştirilmesi gibi uygulamaların gerekliliklerine vurgu yapıldı.
Referanslar
Turizm ve Çevre Konferansı (1991). Ankara: Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Yayını; Ömürgönülşen, U. (1990). Turizm ve Çevre Konferansı’nın Ardından, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(5): 6-15.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Turizm ve Çevre Konferansı (1991). Ankara: Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Yayını.