Turizm Arzı

Kavram Ekonomi

Turizm arzı iki taraflı düşünülmelidir. Birincisi, bir ülke ya da bölgenin sahip olduğu tüm doğal, tarihi ve turistik kaynakların oluşturduğu arz olup diğeri, turistlerin yer değiştirmelerine ve tatil yapmalarına olanak veren tüm turistik hizmetlerin (konaklama, yeme-içme vb.) tamamıdır.

Turizm arzının kendine özgü özelliklerinin olduğu söylenebilir. Bunlar kısaca özetlenecek olursa birincisi; turizm arzının oluşabilmesi için büyük yatırımlar gereklidir. Örneğin büyük ölçekli otel işletmesinin yapılması hem süre hem de finansal yönden büyük yatırımlardır. İkincisi, turizm arzının stoklanması mümkün değildir. Bir otel işletmesinin gün içerisinde satamadığı bir odayı stoklayıp ikinci gün iki oda olarak satması mümkün değildir. Bu nedenle üretildiği anda tüketilmektedir. Üçüncüsü, turizm arzı çerçevesinde sunulan hizmetlerin tüm turist profiline hitap etmesi önemlidir. Çünkü herhangi bir turizm destinasyonuna her türlü turist profili gelebilmektedir ve bu arzın hepsini kapsaması önemlidir. Dördüncüsü, turizm arzı genel olarak emek-yoğundur. Turizmin hizmet endüstrisine hitap etmesinden kaynaklanmaktadır. Beşincisi, kısa vadede turizm arzının inelastik bir yapısı vardır. Örneğin bir otel işletmesinin kısa vadede oda sayısını artırması çok zordur. Son olarak ise normalde üretilen mal ve hizmetlerin tüketiciye ulaştırılması gerekirken, turizm arzının üretildiği yere turistin gelmesi gerekmektedir.

Turizm arzını etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bunları; doğal kaynaklar, altyapı, ulaşılabilirlik, sosyo-kültürel varlıklar, üstyapı ve konukseverlik olarak belirtmek mümkündür. Turizm arzını etkileyen bu faktörler turizmde; turist sayısını, geceleme süresini ve harcama miktarını olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Görüldüğü üzere turizm endüstrisi için turizm arzı olmazsa olmazlardandır. Turizm arzı, hem turistik kaynaklar hem de turistlere sunulan mal ve hizmetler açısından, turistik destinasyonların oluşmasında temel yapıtaşıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ardahaey F. T. (2011). Economic Impacts of Tourism Industry, International Journal of Business and Management, 6(8); Cruz, Z. L. (2006). Principles of Tourism. Manila (Philipphines): Rex Book Store; Gunn, C. A. ve T. Var. (2002). Tourism Planning: Basic Concepts (Dördüncü baskı). Londra: Routledge; İçöz, O. ve M. Kozak. (1998). Turizm Ekonomisi. Ankara: Turhan Kitabevi; Morakabati, Y. (2011). Deterrents to Tourism Development in Iran, International Journal Of Tourism Research, 13: 103-123; Olalı, H. ve A. Timur. (1988). Turizm Ekonomisi. İzmir: Ofis Matbaacılık; Öztaş, K. ve T. Karabulut. (2006). Turizm Ekonomisi Genel Turizm Bilgileri. Ankara: Nobel Yayınları; Ünlüönen, K, A. Tayfun ve A. Kılıçlar. (2014). Turizm Ekonomisi (Dördüncü baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kızıldemir, Ö. Sarıışık, M. (2018). Turizm Arzının Planlanması. İçinde; Orhan B., Oğuz T. ve Şevki U. (Editörler), Turizmde Politika ve Stratejiler (ss. 105-121). Sakarya: Değişim Yayınları.