Turizm Arz Kaynakları

Kavram Ekonomi

Turizm arz kaynakları kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için turizm arzı kavramının kısaca tanımının yapılması uygun görülmektedir. Bu bağlamda turizm arzı, “Turistlerin seyahat ettikleri turistik destinasyonlarda belirli bir fiyata veya bedelsiz olarak sunulan mal veya hizmetler bütünü” olarak ifade edilmektedir. Turizm arzının tanımında vurgulanan “Turistlere sunulan mal veya hizmetler” turizm arz kaynaklarının karşılığı olarak ifade edilebilmektedir.

Turizmin önemli bir ekonomik kaynak olması neticesinde, ülkelerin bu pastadaki oranlarını artırabilmek adına turizm arz kaynaklarını keşfetme ve geliştirme çabası içerisine girmiş oldukları görülmektedir. Bu doğrultuda ülkelerin sahip olduğu turizm arz kaynaklarının sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirmesi uzun vadeli olmasını sağlamaktadır. Çünkü turizmin kontrolsüz gelişmesi bu kaynakların kısa vadede yok olmasına neden olabilmektedir.

Turistik çekiciliğin oluşması için turizm arz kaynaklarına ihtiyaç vardır. Çünkü turizm arz kaynaklarının olmaması durumunda turistlerin ziyaret etme ihtiyacı oluşmamaktadır. Türkiye’de ve Dünya’da turizm arz kaynaklarına örnekler verecek olursak Türkiye’den; Pamukkale travertenleri, Kapadokya peribacaları, Afyonkarahisar termal su kaynakları, Şanlıurfa Göbeklitepe, Meryem Ana Evi, Edirne Selimiye Camii vb. birçok doğal ve tarihi yerler sayılabilir. Dünya’dan örnekler; Yosemite Ulusal Parkı (ABD), Elhamra (İspanya), Versay Sarayı (Fransa) vb. destinasyonlardır. Bu sayılan turizm arz kaynakları turistlerde ziyaret etme isteği uyandırmaktadır.

Ülkelerin mevcut turizm arz kaynaklarını keşfetme ve geliştirme çabası için makro ve mikro çalışmalar yapması turizm gelirlerini artırmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü turizm arz kaynaklarının turistlere sunulması kısa vadede çok zordur. Öncelikle mevcut turizm arz kaynaklarının verimli olması için alt-üstyapı gerekliliklerinin yapılması önemlidir. Örneğin, Kapadokya peribacalarını ziyaret için gelecek turistlere gerekli ulaştırma, konaklama gibi temel turizm faaliyetleri sunulmazsa, turistlerin ziyaret etmesi olanaksızlaşmaktadır. Turizm ara kaynaklarıyla ilgili bir diğer önemli husus ise şudur: Ara kaynaklarının uzun vadeli olması için taşıma kapasitesinin iyi hesap edilmesi gerekmekte, aksi takdirde doğal ve tarihi güzellikler turizm sebebiyle yok olabilmektedir. Örneğin; Pamukkale travertenlerini ziyarete gelen turist sayısının aşırı olması beyaz olan travertenleri siyahlaştırmakta düzelmesi yaklaşık 10 yılı bulmaktadır.

Referanslar

Çolakoğlu, O. (2014). Turistik Ürün Kavramına Genel Yaklaşım. İçinde; T. Alp (Editör), Turistik Ürün Politikası (ss. 48-67). Ankara: Detay Yayıncılık; Öztaş, K. ve T. Karabulut. (2006). Turizm Ekonomisi Genel Turizm Bilgileri. Ankara: Nobel Yayınları.