Turizmde Arz Esnekliği
Kavram Ekonomi
-
2019
Turizm arzı, bir destinasyonun turistlerin ihtiyaçlarını karşılamada sahip olduğu değerlerin belirli bir fiyata satıldığı ya da sunulduğu turistik zenginliklerin tamamıdır. Belirli bir amaç, fiyat, zaman doğrultusunda, talebin karşılanması için turizm sektöründe yer alan kuruluşlar tarafından sunulan hizmetleri kapsamaktadır.
Arz edilen ürün miktarı ile fiyat doğru orantılıdır. Ancak aynı mal ve hizmetin fiyatı farklı olacağı gibi üreticilerin olası değişiklikler karşısında üretimlerini artırma ya da azaltma istekleri de farklıdır. 0 ile sonsuz arasında değer alan arz esnekliğiyle, fiyat değişikliklerine karşı arz miktarının ne kadar değiştiği ölçülmektedir. Yüzdelik değişim olarak arz edilen miktardaki değişim fiyatlardaki değişimden büyükse esnek, küçük ise esnek olmayan arz olarak ifade edilmektedir.
Turizmde arz esnekliği; çok kısa dönemde turistik arz esnekliği, kısa dönemde turistik arz esnekliği, uzun dönemde turistik arz esnekliği olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Çok kısa dönemde turistik arz esnekliğinde fiyatlardaki değişim karşısında üretim miktarı artırılamayacağından arz tepki gösterememektedir. Bayram, yılbaşı gibi resmi tatillerde talep yoğun olduğundan arz esnekliği sıfırdır. Kısa dönemde turistik arz esnekliğinde ise sınırlı bir üretim artışı olacağından bu süreçte üretim faktörlerinden en az biri değiştirilerek fiyatlardaki değişim karşısında arzın tepki gösterebildiği zaman dilimidir. Uzun dönemde turistik arz esnekliğine bakıldığında üretim faktörlerinin tamamında değişim yapılabilen zaman dilimini kapsamaktadır. Her üç dönem birlikte değerlendirildiğinde turistik arz esnekliğinin zamana bağlı olarak sıfırdan başlayarak arttığı söylenebilmektedir.
Çok kısa ve kısa dönemlerde arzın inelastik olmasının sebepleri arasında; doğal ve kültürel kaynakların kıt olması ve artırılamaması, turistik yatırımların kısa sürede artırma olanağının kısıtlı olması, toplam yatırım içerisinde duran varlıkların fazla olması bu nedenle arz üzerinde değişiklik yapma olasılığının olmaması gösterilebilmektedir. Uzun dönemde ise yatırımcılar ve işletmeler piyasa beklentilerine yönelik planlama yapabileceklerinden esneklik kazanabilmektedir.
Referanslar
İçöz, O. ve Kozak, M. (1998). Turizm Ekonomisi. Ankara. Turhan Kitabevi; Marcouiller, D.W. and Prey, J. (2005). The Tourism Supply Linkage: Recreational Sites and their Related Natural Amenities, The Journal of Regional Analysis and Policy, 35(1): 23-32; Olalı, H. ve Timur, A. (1988). Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri. İzmir: Ofis Ticaret Matbaacılık San. Ltd. Şti, Timur, A. (TURBAN). (2014). Turistik Ürün Politikası. Ankara: Detay Yayıncılık.