Turistik Tren

Tren Turistik Tren

Turistik tren, genellikle turistik bölgelerde turistlerin çekim noktalarını ziyaret etmeleri için spesifik olarak tasarlanmış ve hizmet veren bir ulaşım aracıdır. Ulaşım, turizm endüstrisindeki aktivitelerin önemli bir kaynağıdır. Trenler, turistik deneyim kazanmak amacı ile insanların şehir yaşamından uzaklaşarak doğayla birlikte olmak, yeni deneyimler kazanmak, yeni destinasyonları keşfetmek isteyenlerin tercih ettikleri ulaşım araçlarıdır. Turistik trenler genellikle manzara ve doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için spesifik olarak seçilmiş destinasyon rotaları üzerindeki hatlar üzerinde çalıştırılmaktadır. Turistik trenler genellikle konforlu ve iç mekân dizaynları ile dikkat çeker ve genellikle turistler için mentörlük hizmeti sunmaktadırlar. Bu bağlamda trenler genellikle tarihi, doğal ve kültürel öneme sahip lokasyonları ziyaret eden gezginlere benzersiz deneyim sunmaktadırlar. 

Turistik trenlerin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. XIX. yüzyılın ikinci yarsında demiryolu seyahatlerinin öne çıkmasıyla ilk turistik trenler ortaya çıkmıştır. O yıllarda Avrupa’da özellikle dağlık ve manzaraya sahip bölgelerdeki demir yolları turistik amaçlı seyahat için kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle İsviçre’nin Alps dağlarındaki geniş perspektif manzaralarıyla popüler bölgelerdeki tren hatları gezginler arasında viral olmaktadır. Bu alanlardaki özel tasarlanmış trenler, panoramik manzara izlemek amacıyla tursitlerin hizmetine sunulmuştur. Bu trenler geniş perspektif cam pencereler ve iç mekânlar gibi özellikler yer almaktadır.

Günümüzde turistik trenler dünya genelinde farklı birçok ülkede rotalar belirleyerek hizmet vermektedirler. Dünyanın en popüler trenlerinden biri Orient Expres’dir. 1870'lerde hizzmete giren Orient Ekspres, Paris’ten doğu Avrupa ve İstanbul’a giden lüks bir tren hattıdır. Yolcu sayıları her durağa ve sefere göre değişim göstermektedir. Dünyaca ünlü bir başka tren ise Glacier Express, St. Moritz ve Zermatt arasında geniş perspektifi olan bir tren yolculuğudur. Yolcu sayısı mevsime ve tursit talebine göre değişim göstermektedir. Ayrıca Hindistan’ın Palace on Wheels treni de Rajasthan bölgesinde narin bir şekilde tasarlanmış Hindistan’ın kültürel mirasını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Dünyada daha çok turistik amaçlı olarak tercih edilen önemli tren hatları arasında Trans Sibirya (Rusya Federasyonu, The Ghan (Avustralya), Glacier Express (İsviçre), Flåm Demiryolu (Norveç), TranzAlpine (Yeni Zelanda), The Jacobite (İskoçya, Birleşik Krallık), Rocky Mountaineer (Kanada), Grand Canyon Railway (ABD), Royal Scotsman (İskoçya, Birleşik Krallık) ve Bergen Demiryolu (Norveç) bulunmaktadır.

Turistik trenler, turistlere farklı coğrafyalarda farklı deneyimler kazanmalarını ve rota üzerindeki doğal ve kültürel mirasını keşfetmelerini sağlamaktadır. Aynı zamanda nostaljik tren turları da alternatif bir turistik etkinlik olmaktaadır. Eski ve tarihi trenleri sevenler için özel olarak tasarlanmış nostaljik tren turları da bu kapsamda yer almaktadır. Bu bağlamda ülkemizde Doğu Ekspresi, Ankara ile Kars illeri arasında hizmet veren bir tren hattıdır. Bu tren hattı, özellikle panoramik fotoğraf çekmek ve doğa tutkunlarının tercih ettiği bir rota olarak bilinmektedir. Ulaştırma Bakanı’nın bir açıklamasında bu yıl Doğu Ekspresi toplam 84 tren seferi yaptığını ve yapılan bu seferler sonucunda 11 bin 611 yolcunun seyahat ettiğini bildirilmiştir. Günümüzde yeni hizmete sunulan Ankara- Diyarbakır ve Ankara- Tatvan turisttik trenleri hem bölge turizminin gelişmesi sağlanacak, hem de halk için kültürel değerleri daha yakından görme imkânı bulmaktadırlar. Öte yandran geçtiğimiz aylarda Turistik Karaelmas Ekspresi de Ankara ile Zonguldak arasında çalışmaya başlamıştır.

Yararlanılan Kaynaklar

Buluk, B. ve Eşitti, B. (2019). Batıdan Doğuya Yavaş Seyahat: Doğu Ekspresi’nin Kars’ın Sürdürülebilir Turizm Gelişimine Etkisi, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2): 159-176; Eryılmaz, B. ve Yücetürk, C. (2018). Genç Turistlerin Doğu Ekspresi Seferleri Tercihlerinde Instagram’ın Rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6 (4): 210-228; https://www.momondo.com.tr/discover/trenle-yolculuk, (Erişim tarihi: 12. 07. 2024); Isaac, R. K. V ve Eid, T. A. (2019). Tourists’ Destination Image: An Exploratory Study of Alternative tourism in Palestine, Current Issues in Tourism, 22 (12): 1499-1522; Ming Su, M. ve Wall, G. (2009). Destination and En-Route Experiences among Train Travellers to Tibet, Tourism Recreation Research, 34 (2): 181-190; Pektaş, F. (2018). The Effect of Lifestyle on The Demand for Alternative Tourism, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 14 (1): 187-198.