Trakya Lokantası

Gastronomi Türk Mutfağı Yeme-İçme İşletmesi Lokanta Anadolu Mutfağı

(Eskişehir, 1946 - )

Kuruluşu, insanların dışarıda yemek yeme alışkanlıklarının az olduğu ancak çalışan kesimin ve şehri ziyaret edenlerin öğle yemeklerini lokantalardan tedarik ettiği bir dönemi kapsamaktadır. Eskişehir’in sıcak sular olarak bilinen muhiti, lokantaların ve esnafların yoğunlukta olduğu bir bölge olarak bilinirdi. Trakya Lokantası’nın kurucuları Sarper Ailesi, Eskişehir’e geldikleri dönemde altı ay pazarcılık yaparak bölgeyi tanımaya çalıştı ve sonrasında daha önceden de yapmış oldukları mesleği devam ettirmeye karar verdiler. Yunanistan’da Kebapçı Emin olarak tanınan ve lokanta işleten aile büyüğü Emin Sarper, Eskişehir’e geldikten sonra lokantacılık işine karışmadı. Bir kız ve iki erkek kardeşi ile birlikte Ahmet Sarper (ikinci kuşak), 1946 yılında günümüzde valiliğin bulunduğu bölgede lokanta açmaya karar verdi. Bu lokantayı yaklaşık sekiz ay kadar işleten Sarper Ailesi, halen hizmete devam etmekte oldukları ve o dönemin ticari kalbi olan sıcak sular bölgesine taşındı. Yeni yerlerinde faaliyetlerine başlayan aile, ilk dönemlerinde bazı zorluklarla karşılaştı. Dönemin maddi zorluklarıyla yüzleşen aile, lokantacılık işine eş, dost ve akrabaların desteği ile başladı. İlk dönemlerde lokantanın müşterisi çok fazla değildi.

Trakya Lokantası açıldığı ilk zamanlarda, satışları oldukça düşüktü ve 10-15 porsiyon çorbayı ancak satabilmekteydi. Dolayısıyla lokantada menüler oldukça kısıtlı tutuldu. Satışlara göre ödeme planları oluşturan aile, sattıkları miktara göre kasabın, halin parasını ödemeye çalıştı. İlk zamanlar çok fazla müşteri gelmedi, ancak gelenler bir daha gelmek istedi ve yanlarında başkalarını da getirdi. Sarper Ailesi, yaklaşık iki yıl boyunca bu tür zorluklarla başa çıkmaya çalıştı. O yıllarda menü çeşitliliği çok fazla değildi. Yunanistan’daki menülerini buraya uyarlamaya çalıştılar. Menüde köfte, et yemeği, kuru fasulye gibi çeşitlerin yanı sıra paça ve işkembe çorbası gibi sınırlı sayıda yemekler yer almaktaydı. O dönemde müşteriler bu yemekleri yer mi diye düşünmediler, yapabildikleri ortalama 10 çeşit yemek vardı ve bu yemekleri yapmaya karar verdiler. Açılışından yaklaşık 1985 yılına kadar menü çeşitliliği olmadı ve bu bildikleri yemekleri yaparak müşterilerini memnun etmeye çalıştılar. Eskişehir’de en çok sevilen yemekleri, kuru fasulye ve haşlama et oldu. Müşterilerin taleplerini de dikkate alan Sarper Ailesi, müşterileri dana etini tercih etmediği için yemeklerinde özellikle kuzu eti kullanmaktaydı.

Ahmet Sarper vefat edince (1998) yerine üçüncü kuşak olan Emin Sarper geçti. Emin Sarper, geçmişten gelen lezzetleri ve kültürünü unutmayarak Trakya Lokantası’nı işletmektedir. Günümüzde menü çeşitliliğini artıran Trakya Lokantası, geçmiş yemeklerinin yanı sıra müşteri taleplerini de dikkate alarak yeni yemekler ekledi ve zengin menü çeşitliliği ile hizmete devam etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bayrakcı, S. ve Yüncü, H. R. (2013). Trakya Lokantası. İçinde; N. Kozak, (Editör), Dünden Bugüne Eskişehir’deki 14 İşletmenin Öyküsü (ss. 177-190). Eskişehir: Eskişehir Tepebaşı Belediyesi.; Sarper, E. ile 17.07.2012 tarihli görüşme. (Görüşen: H. R. Yüncü ve S. Bayrakcı).