Tematik Restoranlar

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

Tematik restoranlar, bireylerin yaşamlarını devam ettirmeleri için en temel ihtiyaç olan yeme-içme eyleminin ötesinde hoş ve kaliteli vakit geçirme, yemek yerken eğlenme (eatertainment) ve farklı olanı deneyimleme isteği ile şekillenen ticari işletmelerdir. İlk olarak XIX. yüzyılda Fransa’nın Paris şehrinde öncülerine rastlanan tematik restoranlar; dekor, tema, sembol, atmosfer, ortam, sunum, menü içeriği, konum ve mimari özellikler açısından sıradan restoranlar ile farklılıklar göstermektedirler. Sıradan restoranlarda sunulan yemeğin kendisi ve lezzeti bizzat ön planda iken, değişen tüketici taleplerine göre şekillenen tematik restoranlarda yemek ikinci plana alınarak restoranın temasına ve sağlayacağı deneyime odaklanılmaktadır. Başka bir ifade ile sıradan restoranlar yalnızca sunulan yemeğin müşterilere sağlayacağı işlevsel özelliklerine odaklanırken, tematik restoranlar müşterilerinin zihninde bırakacağı duygusal deneyim, yaratacağı sembolik değer ve faydayı amaçlamaktadırlar. Kısacası sıradan restoranlar müşterileri için yalnızca tek bir amaç güderken, tematik restoranlar müşterileri için temanın ön plana çıktığı bütüncül bir deneyim üzerinde durmaktadırlar. Bir restoranın tematik restoran olabilmesi için birtakım ölçütleri sağlamış olması gerekmektedir. Bu kapsamda, restoranın kendine uygun ayrıntılı, farklı, abartılı ve ilgi çekici bir tema benimsemesi ve bu temanın işletmenin sunduğu tüm ürün ve hizmetlerle uyumlu olması beklenmektedir. Dünyanın pek çok yerinde farklı tematik restoranlar bulunmaktadır. Her biri benzersiz, kendine özgü bir temaya ve özelliğe sahip olmakla birlikte, müşterilerine farklı deneyim türleri sağlamaktadır.

Günümüzde bazı bireylerin sıradan restoranlara kıyasla tematik restoranları tercih etmelerinin farklı sebepleri vardır. Bunlar, yenilik/farklılık arayışı, tüm duyular ile deneyimleme isteği, merak”, eğlenme, haz duyma, farklı mutfakları keşfetme ve farkı deneyimleme olarak sıralanmaktadır. Tematik restoranlara ilişkin ortaya çıkan bu yeni motivasyon faktörleri, hizmet sektörü içerisinde yer alan, kendi pazar payını, rekabet üstünlüğünü, müşteri memnuniyetini korumak isteyen birçok işletmeyi, değişen tüketici taleplerini analiz etmek ve yeni ürün/hizmet geliştirmek konuları açısından harekete geçirmiştir.

Referanslar

Bekar, A. ve Dönmez, F. G. (2014). Temalı Restoranlar ve Temalı-Etnik Restoran Ayrımı, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(35): 802-808; Heung, V.C. (2002). American Theme Restaurants: A Study of Consumer’s Perceptions of the Important Attributes In Restaurant Selection, Asia Pacific Journal of Tourism Research, 7(1): 19-28; Işıldar, P. (2017). Tematik Restoranlar. İçinde; H. Kurgun (Editör), Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi (ss.203-223). Ankara: Detay Yayıncılık; Kılınç, O. (2014). Temalı Restoranlar ve Barlar. İçinde; O. N. Özdoğan, Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler-Kavramlar, Yaklaşımlar, Başarı Hikayeleri. Ankara: Detay Yayıncılık; Pine, B.J. ve Gilmore, J. H. (1998). Welcome to the Experience Economy, Harvard Business Review, 76: 97-105.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

www.hardrock.com/, (Erişim tarihi: 12. 09. 2020); www.hrgiger.com/barmuseum.htm/, (Erişim tarihi: 12. 09. 2020); www.thefatduck.co.uk/, (Erişim tarihi: 12. 09. 2020)