Teknoloji Tabanlı Turizm Pazarlaması
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Başlangıçta e-pazarlama olarak ifade edilip, sonrasında ticari işlemler ve satış sürecini de kapsayacak şekilde genişletilerek e-ticaret gibi kavramlarla da açıklanan ve teknolojik yöntemler ile yürütülen pazarlama sürecine teknoloji tabanlı pazarlama ya da dijital pazarlama denilmektedir. Geleneksel pazarlamadaki tek taraflı iletişimin aksine, teknoloji tabanlı turizm pazarlaması, sürecin her aşamasının müşteri istekleri ve yönlendirmeleri doğrultusunda şekillendiği interaktif bir iletişim imkânı oluşturan bir pazarlama yöntemidir. Sürece getirdiği yenilikler ile müşteri ve işletme için zaman tasarrufu ve ekonomik avantaj sunması ile giderek yaygınlaşmaktadır.
Turizm sektöründe dijital pazarlama uygulamalarında kullanılmakta olan teknoloji tabanlı pek çok yöntem bulunmaktadır. İnternet, dijital pazarlamanın temelini oluşturmaktadır ve bu nedenle literatürde internet pazarlaması olarak da ifade edilmektedir. İnternet, pazarlama çalışmaları kapsamında değişim, dağıtım ve iletişim süreçlerinde kullanılmaktadır. İşletme Web sitelerinde oluşturulan içerikler ya da e-posta ile müşterilerle iletişim kurmak internet pazarlamasının uygulamalarındandır. Televizyon, radyo, mobil telefonlar ve bilgisayarlar da dijital pazarlama kapsamında kullanılabilmektedir. İnternetin bir pazarlama aracı olarak kullanımı, daha fazla tüketiciye ulaşabilme olanağı vermektedir. İnternet aracılığıyla tüketiciye, ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetle ilgili bilgi alabileceği bir teşhir platformu oluşturulmaktadır. Tüketici bu şekilde pek çok ürünü karşılaştırarak satın alma kararını hızlandırabilmektedir.
Teknoloji destekli pazarlama çalışmaları mekân faktörünü ortadan kaldırmış ve tutundurma faaliyetlerinin sanal bir platformda yapılması olanağı sağlamıştır. Görüntü destekli dijital pazarlama, tüketicilere gerçekçi bir deneyim sunmaktadır. Artırılmış gerçeklik teknolojisi, sanal gerçeklik teknolojisi desteğiyle müşteriye tanıtımı yapılan soyut nitelikli turistik ürün somutlaştırılarak, beş duyu organına daha fazla hitap etmek suretiyle daha gerçekçi bir pazarlama süreci oluşturup müşteri ikna edilmeye çalışılmaktadır. İnternet, mobil platformlar ve sosyal medya kanalları sayesinde hedef kitleyle olan etkileşimin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu şekilde, ürün ve hizmetleri seçebilme adına elverişli bir ortam oluşturulmaya çalışılmaktadır. Akıllı telefonların yaygınlaşması, dijital turizm pazarlaması kullanan işletmeler ve tüketicilerin birbirlerine direkt ulaşabilmesini hızlandıran bir gelişme olmuştur.
Referanslar
Daim, T.U., Letts. M., Krampits, M., Khamis, R., Dash, P. ve Monalisa, M. (2012). IT Infrastructure Refresh Planning for Enterprises: A Business Process Perspective, Business Process Management Journal, 17(3): 1-16; Deighton, J.A. ve Kornfeld, I. (2007). Digital Interactivity: Unanticipated Concequences for Markets, Marketing and Consumers. Boston: Harward Business School; Özbek Ö. ve Ünüsan Ç. (2018). Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının Destinasyon Pazarlamasında İncelenmesi: Seyahat Acentaları İle İlgili Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(59): 1033-1047.