Turizmde Sosyal Medya Pazarlaması
Kavram Yayınlar Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Sosyal medya, toplumdaki farklı müşterilerin faaliyetlerini ve çevrimiçi bilgileri toplayıp paylaşmalarını ifade etmektedir. Sosyal ağlar aracılığıyla çevrimiçi pazarlama, sosyal sistemler ve daha birçok unsur kullanılarak tanıtım yapılmaktır. Sosyal medya pazarlaması, sosyal ve ekonomik çıktıları geliştirmek için bilgi, fikir ve yöntemlerin tanıtılması ve uygulanmasıyla ilgilidir. Sosyal medya pazarlaması ayrıca potansiyel müşteri, ziyaretçi veya destekçiler üzerinde işletmenin etkisini, itibarını ve öğelerini belirlemek için stratejik bir süreçtir.
Pazarlamacılar, tüketicinin dikkatini çekmek ile ilgilenmektedir. Sosyal medya, pazarlamacılara çeşitli ortamlar aracılığıyla tüketicilere her an ulaşma imkânı sağlamaktadır. Sosyal medya, aktif katılım kültürüne öncülük etti, birine veya bir şeye hızlı ulaşımı sağladı ve sürekli iletişimin önünü açtı. Bu avantaj, geleneksel reklam ve diğer pazarlama yöntemleri ile elde edilememektedir. Ayrıca, sosyal medya tüketicilerin artan taleplerini doğrudan karşılayabilmektedir. Dolayısıyla sosyal medya, marka ve kullanıcılar arasında doğrudan etkileşim için bir platform sunmaktadır. Sosyal ağlarda pazarlamacılar, genellikle sorulan sorular ve şikâyetleri yanıtlamak ve bir markaya övgüde bulunmak için tayin edilmektedir. Bu da bir işletme veya ürün hakkında tam ve doğru bir fikir edinme fırsatını sunmakta ve tanınırlığı düşük olan bir işletmenin tanınırlığını artırmak için çalışmasına izin vermektedir. Gerçek zamanlı geri bildirim, markalara anında herhangi bir sorunu yanıtlama ve çözme imkânı sunmaktadır.
Geleneksel pazarlama yöntemlerinden büyük ölçüde farklı olan sosyal medya pazarlaması birtakım avantajlar sunmaktadır. Birincisi, pazarlamacılara müşterilere ürün/çözüm sunmak için imkân sağlamasının yanı sıra müşterilerin şikâyetlerini ve önerilerini dikkate almaları için fırsat tanımaktadır. İkincisi, pazarlamacıların çeşitli profesyonel kategorileri tanımalarını veya çeşitli kategorilerdeki etki unsurlarını tanımalarını sağlamaktadır. Üçüncüsü, sosyal medya web sitelerinin çoğunun ücretsiz kullanım imkânı sunması sayesinde (geleneksel müşteri sosyal yardım programlarına kıyasla) neredeyse sıfır maliyetle gerçekleştirilmektedir. Ayrıca sosyal medya pazarlaması; tüketicilerin işletmeyle olan iletişimini güçlendirmeye, üye sayısını artırmaya, yeni ortaklıklar oluşturmaya, daha iyi araştırma projeleri sayesinde nitelikli üretimi sağlamaya, daha fazla çözüm üretmeye ve ürün satmaya, genel tanıtım masraflarının azalmasına imkân tanımaktadır.
Yeni bilgi teknolojisine erişmek artık çok kolay hâle geldi ve bu bilginin yaratılma ve yayılma şeklini bütünüyle değiştirdi. Buna göre, pazarlamacılar ülke genelinde turistlerin farkındalığını arttırabilmek ve müşterilerin etkileşimini teşvik etmek için sosyal medyayı kullanma olanağına sahiptirler. Sosyal medya sürdürülebilir, olumlu bir ağızdan ağıza pazarlama için güçlü bir yol olarak görülmektedir. Pazarlamacıların başarılı bir kampanya uygulamak için doğru sosyal medya platformunu seçmeleri, doğru mesajı tasarlamaları ve doğru kullanıcıları bu mesajı yaymaları için yönlendirmeleri çok önemlidir. Turizm sektörü için bir dizi medya ortağı ile çalışılmakta ve farklı ülkelerden milyonlarca ziyaretçi çekilmektedir. Sosyal medya pazarlaması stratejilerinin etkisi ve kullanımı dünyadaki turist talebini karşılamak için çok önemlidir. İnternet alanının yaratılması ve erişilebilirliği, turistlerin farklı varış yerlerine seyahat planlama ve rezervasyon yapma motivasyonunu bütünüyle değiştirmektedir. İşletmeler, web sitelerinde veya sosyal ağlarda yapılan seyahat araştırmalarından tüm başarılı bilgileri almak için sosyal ağlara olan güvenlerini ve yakınlıklarını artırmaktadır. Sosyal medya, ziyaretçilerin tam olarak aradıklarını bulmalarına olanak sağladığından destinasyon seçim sürecinde önemli bir araç olarak görülmektedir.
Bireyler tatilleri ile ilgili konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak, yorumları araştırmak, seyahatleri sırasında çekmiş oldukları fotoğraf ve videoları paylaşmak gibi amaçlarla sosyal medya ortamlarını sıklıkla kullanmaktadır. Turizm işletmeleri de sosyal medya pazarlaması uygulamaları ile ilgili çok sayıda aracı kullanabilmektedir. Örneğin, kullanıcı tarafından içerik oluşturulabilen ve düzenlenebilen bloglar gezi hikâyelerini, varış yerleri ve gezi hakkındaki düşünceleri ve yorumları içerebilmektedir. Bir diğer sosyal medya pazarlaması aracı olan mikrobloglar kısa içerikler oluşturarak bilgiyi hızlı ve basit bir şekilde paylaşma imkânı sunmaktadır. Sosyal ağlar, bireylerin kullanıcı hesabı oluşturarak ve çevrimiçi ve çevrimdışı ilişki ağı kurarak çevreleriyle etkileşimde bulunabilmelerine imkân tanımaktadır. Turizm işletmeleri ve destinasyonlarına ilişkin sunumların ve açıklamaların yer aldığı fotoğraf/video paylaşım siteleri de turizm sektörü için avantaj sağlamaktadır. Fotoğraflar, turistlere deneyimlerini paylaşma olanağı sunmakta ve videolar, gerçekçilik ve güvenilirlik sağlayarak satın alma isteğini artırmaktadır. Bir diğer sosyal medya pazarlaması aracı olan sanal dünyalar ise bireylere üç boyutlu sanal ortamlarda eş zamanlı etkileşimde bulunabilme olanağı sağlayan alanlardır.
Sosyal medya, seyahat hikâyelerini ve deneyimlerini paylaşmak isteyen gezginler tarafından oldukça benimsenmektedir. Diğer taraftan sosyal medya, turizm ve ağırlama işletmelerinin potansiyel turistleri çekmelerine ve çevrimiçi varlıklarını artırmalarına yardımcı olmaktadır. Müşterileri kendine çekme, sosyal etkileşimlerle meşgul etme ve diğer üyelerle ilişki kurma yoluyla müşterilerini elde tutma konusunda işletmelere fayda sağlamaktadır. Ayrıca, turizm işletmelerine tüketici tercihlerini anlama ve cevaplama konusunda fırsatlar sunmaktadır. Sosyal medyanın hızla gelişimi ve burada belirtilen faydaları, turizm işletmelerinin de çeşitli sosyal medya uygulamalarını kendi web sitelerine entegre etmesine neden olmaktadır.
Referanslar
Jashi, C. (2013). Significance of Social Media Marketing in Tourism. İçinde; 8th Silk Road International Conference: Development or Tourism in Black and Caspian Seas Regions (ss. 37-40), Gürcistan: Batum; Kaushik, R. (2012). Impact of Social Media on Marketing, International Journal of Computational Engineering & Management, 15(2): 91-95; Leung, D., Law, R. van Hoof, H. ve Buhalis, D. (2013). Social Media in Tourism and Hospitality: A Literature Review, Journal of Travel & Tourism Marketing, 30(1-2): 3-22; Si, S. (2016). Social Media and Its Role in Marketing, Business and Economics Journal, 7(1): 1-5; Yılmazdoğan, O. C. ve Özel, Ç. H. (2014). Sosyal Medya Pazarlamasının Otellerdeki Kullanımının Yararlarına Yönelik Yönetici Algılarının Belirlenmesi: Antalya Örneği, İşletme Fakültesi Dergisi, 15(1): 37-62.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Minazzi, R. (2015). Social Media Marketing in Tourism and Hospitality. İsviçre: Springer.