Tavukçu Lokantası

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi Lokanta

(Ulus, Kızılay, Ankara, 1930 - )

Arnavut Hüsamettin olarak tanınan Hüsamettin Sencer tarafından Ulus’taki Anafartalar Caddesi üzerinde kuruldu (1930). Kurulduğu dönemde esnaf lokantası olarak varlığını sürdürdü, sadece tavuk suyuna pilav ve tavuklu pilav yemekleriyle hizmet verdi.

Lokanta, Raşit Baba olarak bilinen Raşit Bey’e devredildi (1939) ve Ulus’ta bulunan aynı yerde hizmet vermeye devam etti. Çıkan yangından sonra lokanta kepenklerini kapattı (1953). Bu dönemde Ankara’nın merkezinin Ulus’tan Kızılay’a doğru kaymasıyla birlikte Tavukçu Lokantası da Raşit Bey ve ortakları Hasan Bey ve Dursun Ali Soydan’ın öngörüsüyle Kızılay’a taşındı. Sonrasında alkollü içki satışı ruhsatı alındı ve böylece önemli bir ivme yakalandı.

1969 yılında ekonomik sorunlarla yüzleşti ve bu süreçte Ankara lokanta camiasında çok iyi bir garson ve yönetici olduğu bilinen İsmail Poyraz’a ortaklık teklif edildi. Ortaklıkla birlikte işletmeciliği de İsmail Poyraz üstlendi. İsmail Poyraz, lokantanın menüsüne Karadeniz mutfağını ve balık çeşitlerini de ekleyerek yeni bir Tavukçu Lokantası yarattı. Diğer ortaklar ayrıldıktan sonra İsmail Poyraz, lokantayı meşhur olduğu İnkılap Sokak’taki yerine taşıdı.

Salaş olarak tabir edilen restoranlardan biriydi. Aydınlatması beyaz floresan lambalarla yapılırdı ve fonda hiçbir zaman müzik çalmazdı. Lokantanın müdavimi olan kişiler daha çok orta gelir grubunu oluşturan insanlardı. Bununla birlikte, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Uğur Mumcu, Turan Güneş, Rıfat Ilgaz gibi birçok ünlü simayı da görebilmek mümkündü. 2016 yılında bina yıkıldı ve Ankara’nın gelişen semtlerinden Çayyolu’na taşındı. Uzun yıllar lokantada çalışan Osman Balmuk ve Kenan Aykurt, İsmail Poyraz’ın iznini alarak Yeni Tavukçu Lokantası’nı tekrar Kızılay Bayındır Sokak’ta açtılar.

Referanslar

Çiftçi, F. (2019).Tavukçu Lokantası. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Ankara: Otel, Lokanta, Pastane, Turizm (ss. 211-220). Ankara: Detay Yayıncılık; Erkara O. (2010). 100 Tarihi Lokanta. İstanbul: Cinius Yayınları; İşçen, Y. (2012). Ankara’da Meyhane Kültüründen Bir Kesit: Tavukçu, Körfez ve Kumsal Üçlemesi, http://yavuziscen.blogspoom, (Erişim tarihi: 25. 11. 2019); Kaya, A.E. (2016). Tavukçu Geleneği Devam Ediyor, Milliyet Ankara Gazetesi, 25 Nisan; Şenyapılı, Ö. (2013). Geçmişten Bugüne İsim İsim Ankara. İstanbul: Boyut Yayınları.