Synnada (Suhut) Antik Kenti
Doğal ve Kültürel Miras Amfi Tiyatro
-
2019
Hitit belgelerinde adı Sanawita olarak geçen kent, Strabon’da zeytin ağaçlarıyla çevrili zengin bir ovada yer aldığı belirtilmektedir. Günümüzde ilçede zeytin yetiştiriciliği yapılmaması ve iklimin buna elverişsiz olması bu bilgiyi önemli kılmaktadır. Synnada’nın İlkçağ mitolojik kahramanlarından Theseus’un oğlu Akamas tarafından MÖ 1180 yılında kurulduğu söylenmektedir. Devam eden süreçte Synnada’nın önce Lidya, akabinde de Pers idaresi altına girdiği bilinmektedir. Hatta Atinalı ünlü komutan Alkibiyedes Perslere sığınmış, MÖ 404 yılında bugünkü Synnada yakınlarında yer alan Melisse’deki (Balçıkhisar) çiftliğinde ölmüştür.
Dokimeion (İscehisar) kentinin kurucusu olan Antigonos Dokimos kurduğu kenti ve Synnada’yı Lysimakhos’a satmıştır. Roma döneminden Dokimeion’da bulunan ocakların işletmecileri Synnada’da oturduğu için Akdeniz ve Afrika pazarında bu mermer Synnada (Synnadik) mermeri olarak tanınmıştır. Kırmızı damarlı beyaz mermerler o dönemin en aranan mermer tipiydi. Bu sayede kent ticaretin döndüğü önemli bir yerleşim yeridir. Synnada aynı yıllarda içinde 22 yerleşim yerinin bulunduğu Conventus (yargı) merkezi konumunda bulunmaktadır. Bu sayede önemli bir cazibe merkezi olmuştur. Synnada’da Geç Helenistik ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde gümüş ve bronz sikkeler bastırılmıştır. Kentin baş tanrısı Zeus Pandemos’tur. Şehrin sembolü olan haşhaş bitkisi bu sikkelerin üzerinde yer almıştır. MÖ 51 yılında Çiçero bu şehirde bulunmuştur. Synnada Hıristiyanlık açısından da önemlidir. Aziz Paulus ünlü gezisinde bu şehre uğramıştır. Kentte Erken Hıristiyanlık döneminde Romalılarca Aziz Trophimos, Aziz Dorymedon, ve Aziz Sabastios MS III. yüzyılda bu şehirde öldürülmüşlerdir.
Referanslar
Sevin, V. (2001). Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası I. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları; Strabon (2000). Antik Anadolu Coğrafyası XII-XIII- XIV. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tülay, A. S. (2017). Afyonkarahisar Kültür Sözlüğü. Afyonkarahisar: Afyonkarahisar Belediyesi Yayınları.