-
2020
Kars ilinde bulunan Susuz Çağlayanı ise her ne kadar şelale olarak bilinse de bazı coğrafyacıların belirlediği kriterlere göre çağlayan niteliği taşımaktadır. Doğanay’ın belirlediği kriterlere göre; çağlayan adıyla anılan bir yerde eğim kırığının 50 metreden az olması ve ses yansımasının fazla belirgin olamaması gerekmektedir. Bu bağlamda Susuz Çağlayanı’nın yüksekliği 48,9 metre olarak dikkate alındığında, çağlayan ismi ile anılması daha da doğru olacaktır.
Kars şehrine 30 kilometre mesafede bulunan Susuz Çağlayanı, Susuz ilçesine bağlı Ermişler Köyü sınırları içerisinde, Susuz Ardahan karayolunun beşinci kilometresinde bulunmaktadır. Çağlayanın sularının döküldüğü Sıçça Deresi’nin oluşturduğu vadi, Doğu’da Turnalı Tepe, Batı’da Haydar Tepe, Kuzey’de Kanlıgöl Tepe, Güneydoğu’da ise Yoluk Tepe tarafından çevrelenmiştir. Sıçça Deresi ise Fehmiharabeşi Deresi'ne akarak Susuz Çayı’nı oluşturmaktadır.
Şelalenin oluşumu incelendiğinde kuzeybatı yönünde bulunan dağlık kısımdan güneydoğuya doğru akan Sıçça Deresi, tipik bir akarsu aşındırması yapmış ve kuzey kısmında bulunan dağlık alanın etkisi ile güney kısma doğru akım göstermektedir. Çağlayanın başlangıç noktasında bulunan kaya kütleleri sebebiyle ikiye ayrılarak düşmekte ve ardından tekrar birleşmektedir. Çağlayanın toplam yüksekliği 48,9 metre olup, suların düşme etkisi ile oluşan 2,2 metre eninde ve 80 santimetre derinliğinde oval biçimli bir dev kazanı mevcuttur.
Kış aylarında suyun düştüğü alt kısımlarda donarak farklı bir güzelliğe bürünen çağlayan, yaz aylarında ise doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Çağlayanın yanı sıra bölgede bulunan flora ve fauna çeşitliliği oldukça zengin durumdadır. Bölgenin turizme kazandırılması hususunda Kars Valiliği tarafından yatırımlar yapılmaktadır. Susuz Çağlayanı’nı karşı yamaçtan izlenecek şekilde yapılan mesire alanı ile bölge turizmine ve rekreasyon faaliyetlerine zenginlik katacağı düşünülmektedir.
2018 yılı itibari ile bitirilmesi planlanan çevre düzenlemesi devam eden mesire alanı içerisinde çardaklar, oyun parkları ve seyirlik alanlar bulunmaktadır. Ayrıca planlanan projeler kapsamından camlı teras seyir ve zipline sporu için alanlarının da yapılması planlanmaktadır. Doğa turizmi kapsamında değerlendirilebilecek önemli merkezlerden biri olan Susuz Çağlayanı’nın çevresindeki geliştirilen imkânlar ile birlikte, özel ve kamu kuruluşları vasıtasıyla küreselleşmenin iletişim kolaylıklarından faydalanılıp tanıtım faaliyetlerine dâhil edilmesi gerekmektedir.
Referanslar
Doğanay, H. ve Zaman, S. (2016). Türkiye Turizm Coğrafyası. Ankara: Pegem Akademi; Doğanay, H. (1994). Tortum (Uzundere) Çağlayanı ve Turistik Potansiyeli (Coğrafi Bir Tanıtım), Türkiye Kalkınma Bankası Turizm Yıllığı: 77-92; Sevindi, C. (2011). Susuz Çağlayanı (Susuz-Kars) ve Turistik Potansiyeli, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4 (2): 325-352.