Servergazi Türbesi
Doğal ve Kültürel Miras Türbe
-
2020
Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev, Denizli ve çevresinin fethi sırasında Mehmet Gazi ve Server Gazi’yi iki ayrı tümen’e komutan olarak görevlendirmiştir. Mehmet Gazi ve Server Gazi emirlerine verilen askeri birlikler ile Laodikya üzerine gönderildiler. Honaz (Kolosiae) civarında, şimdiki Honaz Harabelerinin yanında Bizans kuvvetleri ile savaşarak galip gelmişlerdir. Mehmet Gazi ve Server Gazi geriye çekilen Bizans ordusunu izlemeye başlamış, şimdiki adı ile Denizli’nin Sarayköy Caddesi’nde tekrar savaşmaya başlamışlardır. İkinci çarpışmada Mehmet Gazi şehit olmuş, onun tümenindeki askerler Server Gazi’nin emrine girmiştir. Savaşın sonunda Bizans ordusu yok edilmiş ancak sağ kalan bir Bizanslı’nın attığı ok Server Gazi’yi de şehit etmiş (MS 1210). Servergazi vasiyeti gereği şimdiki türbesinin bulunduğu yer defnedilmiştir.
Servergazi Türbesi, Merkezefendi ilçesine bağlı Gerzele Mahallesi’nde bulunmaktadır. Türbe, 1992 yılında vali Oğuz Kaan Köksal tarafından yaptırılmıştır. Dağ yamacına yakın olan türbenin etrafında büyük çınar ve meşe ağaçları bulunmaktadır. Türbenin içerisinde iki sanduka bulunmaktadır. Bunların biri Server Gazi’nin diğeri ise onun bir askerine aittir. Türbe binası sekizgen olup, yığma taş yapılıdır. Türbenin pencereleri ve kapıları ahşaptan yapılmıştır. Duvarlar da uzun ve yuvarlak yapıda pencereler bulunmaktadır. Türbenin doğu duvarında ise oldukça uzun ve yuvarlak bir kapısı bulunmaktadır. Çatısı piramidal yapıyla örtülü olup, zirve noktasında metal alem vardır. Servegazi’nin belli bir kitabesi yoktur. Duvarda yer alan sancağı üzerinde Bismillahirrahmanirrahim ve Maşallah yazılıdır. Ayrıca sancağın üstünde kılıç ve parmakları açık bir el yer almaktadır. Servergazi Türbesi, sadece Denizli’nin değil, Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden biridir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescillenen türbeye her yıl çok sayıda kişi ziyaret etmektedir.
Referanslar
Denizli Merkezefendi Kaymakamlığı (2019). Servergazi Türbesi. http://www.merkezefendi.gov.tr/servergazi-turbesi, (Erişim tarihi: 01.02.2020); Denizli Merkezefendi Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı (2019). 2020-2024 Stratejik Planı, http://www.merkezefendi.bel.tr/mevzuat/StratejikPlan.pdf, (Erişim tarihi: 01.02.2020); Türkiye Kültür Portalı (2019). Servergazi Türbesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/servergazi-turbesi, (Erişim tarihi: 03.02.2020).