Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Konya, 1982 - )

Selçuk Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan 22 meslek yüksekokulundan en eskisidir. Millî Eğitim Bakanlığı'nın bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu (1975) olarak kurulan Okul, 1980 yılında yabancı dilin yanı sıra, Muhasebe ve İşletme programlarıyla hizmet vermeye devam etti ve bu okulun kapatılmasıyla da 1982 yılında Konya Meslek Yüksekokulu olarak varlığını sürdürdü. Yükseköğretim Kurulu kararıyla Selçuk Üniversitesi’ne bağlanan Konya Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler, Teknik Bilimler ve Sağlık Bilimleri bölümleri ile 1990 yılına kadar eğitim-öğretime devam etti. 1990 yılında Konya Meslek Yüksekokulu ismi kaldırıldı ve bu okulun bünyesinden Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu olarak üç yeni yüksekokul çıktı.

Başlangıçta Turizm ve Otel İşletmeciliği, İşletme, Muhasebe, Büro Yöneticiliği, Pazarlama bölümleri ile faaliyete geçen Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’na, 2001 yılında, artan ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret, Halkla İlişkiler ve Turizm Rehberliği bölümleri de ilave edildi. Günümüzde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Bankacılık ve Sigortacılık, İşletme Yönetimi, Lojistik, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Dış Ticaret, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Pazarlama, Turizm Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Emlak ve Emlak Yönetimi, Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri, Bilgi Yönetimi bölümleri ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Otuz dokuz derslik, altı laboratuvarı olan Meslek Yüksekokulu, toplam 56 öğretim elemanından oluşan bir akademik kadroya da sahiptir.

Okul bünyesinde yer alan Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleri, bölgenin turistik arzının artan işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla temel turizm bilgilerini, çağdaş eğitim yöntemleriyle aktararak, ulusal ve uluslararası alanda mesleğini icra edebilen, sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinlikte, her yönüyle donanımlı turizm meslek elemanı yetiştirmek için öğrencileri atölye ve uygulama sahası imkânlarıyla buluşturup öğrenimleri sürecinde sektörde aktif olarak çalışma olanağı sağlamaktır. Önlisans programları, ortak eğitim stratejisi ve pratik yaparak deneyim kazandırma anlayışına uygun olarak hazırlandı. Teknolojik donanımlı sınıflarda ve bilgisayar laboratuvarlarında otelcilik otomasyon sistemleri (Elektra-Fidelio) ve konaklama ve seyahat hizmetleri rezervasyon sistemleri (Galileo-Amadeus) uygulamalı dersler olarak öğrencilere verilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Abanazır, S. (1990). Günün Yazısı, Selçuk Üniversitesi. Yeni Konya Gazetesi; Çelik, A. (2015). Çift Başlı Kartalın Kanatları Altında, Selçuk Üniversitesinin 40 Yılı, Konya: Selçuk Üniversitesi Yayınları; http://www.selcuk.edu.tr/, (Erişim tarihi: 30.01.2020); https://www.selcuk.edu.tr/sosyal_bilimler_myo/tr, (Erişim tarihi: 30.01.2020).