Seferihisar – Dilek Turizm Gelişme Projesi

Araştırma Proje Temelli Araştırma Lisansüstü Tez Temelli Araştırma

(İzmir, 1988)

Yılmaz Şevket Kocatuğ tarafından Doç.Dr. Tayfun Taner danışmanlığında 1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde hazırlanmış olan lisans bitirme projesi kapsamında aranılan çalışmaların bir bölümü olarak verilen bir çalışmadır. Genel olarak sunuş, araştırma ve değerlendirme çalışmaları, planlama kararları ve sonuç olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.

Sunuş bölümünde, turizm geliştirme projelerinin genelde belirli bir alanda alanın niteliğine bağlı olarak turizm faaliyetlerini yaratma ve sıhhileştirme amacını taşıyan projeler olmasından, bu amacı gerçekleştirmek için alanda turizm faaliyetinin oluşması ve gelişmesini engelleyen nedenlerin saptanarak giderilmesi için gerekli kararların belirlenmesi gerektiğinden bahsetmektedir. Dolayısıyla Seferihisar’dan Dilek Yarımadası’na kadar uzanan kıyı şeridinde 1/25.000 ölçekli planlamanın öncelikle yapılmasının zorunluluğundan bahisle, gözönünde tutulan makro hedeflerden bahsetmektedir. Ayrıca bölgenin fiziksel şartlarını özet olarak vermektedir.

Araştırma ve değerlendirme çalışmalarında ise; doğal verilerden (doğal yapı, termal kaynaklar, jeoloji, jeomorfoloji, yeraltı suyu, deprem, maden, topografya, akarsular, göller, bataklıklar, çevre kirlenmesi, toprak kabiliyeti, iklim, flora ve fauna, turistik önemi olan doğal veriler, kıyı olanakları, termal kaynaklar, mağaralar, şelaleler ve avcılık), kültürel değerlerden (kültürel katılım, bölgenin tarihi eserleri, antik sitler, tarihi anıtlar, tarihi mağaralar, tarihi çevre ve festivaller), sosyo-ekonomik yapıdan (nüfus özellikleri, ekonomik yapı, işgücü dağılımı ve kentsel kademelenme), arazi kullanımı (Seferihisar-Gümüşsu alt bölgesi, Selçuk-Kuşadası alt bölgesi ve Dilek alt bölgesi), mevcut alt yapı (ulaşım, karayolu, denizyolu, demiryolu, havayolu, su ve kanalizasyon, enerji, haberleşme ve çöp), planlama alanında turizm (konaklama, günübirlik kullanım ve turlar) konularından bahsetmektedir.

Planlama kararları bölümünde; tasarımın anlatılması (Seferihisar-Gümüşsu alt bölgesi, Kuşadası -Selçuk alt bölgesi, Dilek alt bölgesi), hedeflerin açıklanması, yapılanma koşulları ve özel hükümler, (onanlı imar planı alanları, meskun konut alanları, inkişaf konut alanları, turizm tesis alanları, günübirlik kullanım alanları, turizm ve ikinci konut yerleşme alanları, arkeolojik sit alanları, termal su şehri, tarımsal niteliği korunacak alanlar ve özel mahsul alanları, maki-funda-kayalık alanlar, orman alanları ve ağaçlandırılacak alanlar) alt başlıkları irdelenmiştir.

Sonuç bölümünde ise, sunuş bölümünde konulan hedefler doğrultusunda bölgeye yönelik planların hazırlandığından ve seçilen kıyı bölgesinin daha rasyonel kullanımının önerildiğinden bahsetmektedir. Çalışmanın içinde bölgeye yönelik hazırlanmış çok sayıda orijinal çizim bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kocatuğ, Y. Ş. (1988). Seferihisar-Dilek Turizm Geliştirme Projesi. (Lisans Bitirme Projesi), İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kocatuğ, Y. Ş. (1988). Seferihisar-Dilek Turizm Geliştirme Projesi. (Lisans Bitirme Projesi), İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü.