Şapinuva Çivi Yazılı Tablet Arşivleri

Doğal ve Kültürel Miras

MÖ II. binyılda Hititlerin idari ve dini kenti olan Şapinuva, Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer almaktadır. Şapinuva, 1988 yılında yapılan yüzey araştırması sırasında keşfedilmiştir. 1990 yılında Prof. Dr. Aygül Süel ve Mustafa Süel tarafından arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Şapinuva kazı çalışmalarında 5.000’i aşkın tablet veya tablet parçası ele geçirilmiştir (Hitit Devleti’nin ikinci büyük arşivine sahip olan kentte yeni tabletlerin veya tablet parçalarının bulunmasıyla tablet sayısında değişiklik olabilir.).

Şapinuva arşivinin tablet ve tablet parçalarının buluntu yerleri şunlardır; A binasında, B binasında ve Ağılönü olarak isimlendirilen bölgede ele geçirilmiştir. Çivi yazılı belgeler Hititçe, Hurrice, Hattice ve Akadça dillerindedir. Bu tabletlerin yanı sıra mühür baskısı ve hiyeroglif yazılı kalıplar ele geçirilmiştir.

Şapinuva’da çivi yazılı tabletler A binasının üç odasında ele geçirilmiştir. Bu arşivde Hititçe, Hurrice, Akadça, Hattice dillerinde çivi yazılı tabletler ele geçmiştir. B binasında da tablet ve tablet parçaları bulunmuştur. Ağılönü mevkii olarak adlandırılan yapıda da dini içerikli tabletler ele geçirilmiştir. Şapinuva’da bulunan tabletlerin ¾’ü çeşitli mektuplardan, geriye kalanı ise ritüel, fal ve kehanetler metinlerinden oluşmaktadır. Şapinuva tabletleri genellikle Orta Hitit dönemine tarihlendirilmektedir. Ayrıca kentte bulunan tabletlerin büyük krala hitaben yazılması Şapinuva’da kralın yaşadığını ve hatta kentin statüsünün başkent olduğunu düşündürmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ortaköy- Şapinuva Kazı Evi Arşivi; Süel, A. (1998). Ortaköy Şapinuva Tabletlerinin Tarihlendirilmesi. İçinde; III. Hititoloji Kongresi Bildirileri (ss. 551-558). Ankara; Süel, A. (1998). Ortaköy Şapinuva: Bir Hitit Merkezi, TÜBA-Ar I: 37-61; Süel, A. (2011). Ortaköy Şapinuva Tabarna Mühürleri Karadeniz’den Fırat’a Bilgi Üretimleri. İçinde; Önder Bilgi’ye Armağan Yazıları (ss. 403-414).Ankara.