Sanal Sergi

Sanat eserleri koleksiyonlarının tek ya da çoklu kullanıcılı olarak gerçeğe uygun bir şekilde üç boyutlu sunulması ile oluşmaktadır. Sanal sergiler ziyaretçilere, kayıtlarda gezmek, sergileri gözlemlemek, farklı medyalarda eserlerle ilgili yer alan bilgilere ve bazen de eserlere erişmek olanağı sağlamaktadırlar. Günümüzde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri müzeler ve benzeri sergi organizasyonlarına, değerli kültürel ve tarihi eserlerin sanal olarak sergilenmesi için önemli bir ortam olanağı sağlamaktadırlar. Bu platformlarda sergilenen sanal sergiler, farklı hedef kitlelere, değişik yaş gruplarına ve pazar dilimlerine çeşitli coğrafik yerlerde bulunan eserlere kolaylıkla erişme ve bilgi sahibi olma fırsatı vermektedir. Sanal sergilerin pek çok avantajı bulunmaktadır. Sanal sergiler fiziksel mekan sınırlamalarına sahip olmadığı için çok fazla sayıda sergiyi çok büyük sunum alanlarında sergileme olanağına sahiptir. Sanal sergiler ile eserlerin taşıma ve sergileme maliyetleri düştüğü hatta sıfırlandığı gibi, güvenlik sorunları da aşılmaktadır. Yine, koleksiyonlarda güncellemeler hızla gerçekleştirilebilmektedir. Sanal sergilerin bir başka avantajı da sergiyi sanal gezenleri, sergi fiziksel olarak ziyaretçilerin bulunduğu bölgeye geldiğinde gerçek ziyarete de teşvik etmesi ve normalde sergiyi gezmesi zor olan yaşı küçük çocuklar gibi kişilere sanal ortamda gezerek sergilenen eserleri görme fırsatı vermesidir. Zamanlama olarak, eğer iyi pazarlanırsa, sanal sergilerin eserleri her zaman sürekli sergileyebilme (365 gün 24 saat) ve global olarak her kesime hitap etme olanakları bulunmaktadır. Sanal sergilerde iletişim olanağı da bulunmaktadır, sohbet seçeneği sayesinde katılımcılar, ziyaretçiler ve sergiciler doğrudan karşılıklı iletişime geçebilmektedirler. Ek olarak, sanal sergilerde günlük ziyaretçi sayıları, ziyaretçilerin sergide geçirdikleri süre, hangi eserlerle daha fazla ilgilendikleri gibi istatistiksel verilerin toplanması da oldukça güvenilir ve kolay olmaktadır. Günümüzde sanal sergiler geçici bir moda olmaktan çok, fiziksel sergilerin temsili uzantıları olarak kabul edilmektedir. Farklı formda çoklu medya kapsamı, görseller, ses, video, yazı, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik tek bir sayfada kullanılabilmektedir. Sanal sergilere tekrar ziyaret olanakları ve farklı ülkelerden kullanıcılar için eserlerle ilgili bilgilerin dil çeviri olanakları, sanal sergileri son derece çekici bir hâle getirmektedir.

Başarılı sanal sergilerde tema ve başlık seçimi ile eserlerin galerilerde en başarılı şekilde sergilenmelerine yönelik kararlar gibi yaratıcı süreçler son derece önem taşımaktadır. Bu bağlamda, küratörler, fotoğrafçılar, kataloglayıcılar ve tasarımcılar sanal sergilerin başarılarında katkıları olan en önemli paydaşlardandır. Sanal sergiler tasarım, faaliyet ve kapsam olarak güncel ve faal oldukları için oldukça dinamik bir yapıya sahiptirler. Uygulamada sanal sergilerde yeni eğilimler arasında çabaların teknoloji kullanımından ziyaretçi motivasyonuna çevrildiği ve ziyaretçi motivasyonu ve ziyaretçi davranışını daha iyi anlamak için ziyaretçiler ile iletişime önem verildiği görülmektedir. İletişim bilgilerinin de bulunduğu ziyaretçi profil bilgileri ve ziyaretçi kullanım alışkanlıklarının belirlenebilmesi de sanal sergilerde müşteri ilişkileri yönetimi yaklaşımlarının benimsenmesini sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bonis, B., Vosinakis, S., Andreou, I. ve Panayiotopoulos, T. (2013). Adaptive virtual exhibitions, DESIDOC Journal of Library and Information Technology, 33 (3): 183-198; Dumitrescu, G., Lepadatu, C. ve Ciurea, C. (2014). Creating Virtual Exhibitions for Educational and Cultural Development, Informatica economica, 18 (1); Edgar, J. (2002). Virtual exhibitions: a New Product of the IT era, Journal of Convention & Exhibition Management, 4(2): 69-79; Kim, S. (2018). Virtual Exhibitions and Communication Factors, Museum Management and Curatorship, 33 (3): 243-260; Walczak, K., Cellary, W.White, M. (2006). Virtual museum exbibitions. Computer, 39 (3): 93-95; Wolf, K., Reinhardt, J. ve Funk, M. (2018). Virtual Exhibitions: What do We Win and What do We Lose?, Electronic Visualisation and the Arts, 79-86.