-
2020
Samsunlu bir girişimcinin sektöre kazandırmış olduğu pide markasıdır. Samsun’un meşhur yiyeceklerinden olan pidenin müşterilerle buluştuğu ilk adres, söz konusu girişimcinin Ankara’nın Mesnevi Sokak’ta açmış olduğu şube oldu. Bilinirliği yıllar geçtikçe artan restoran işletmesi, 1995 yılı itibariyle franchise sistemine geçiş yaptı. Sampi Pide bu vesileyle zincir mağaza konseptine ve kurumsal yapıya sahip ilk zincir pide markası olma özelliğine sahip oldu. Büyümeye ve ünlenmeye devam eden işletme, 2008 yılında Metro Grubu tarafından satın alındı. Marka, özellikle Avrupa, Orta Doğu ve Arap ülkelerinde şube açarak gelişmeyi hedeflemektedir. Bu husustaki önemli amaçlardan birinin ise Samsun Pidesi’ni dünyaya tanıtmak olduğu vurgulanmaktadır.
Markanın ismine bakıldığında, Samsun ve Pide kelimelerinin ilk hecelerinin birleşiminden oluştuğu görülmektedir. Dolayısıyla Samsun Pidesi’ni menülerde olduğu kadar, işletmenin isminde veya tabelasında da görmek mümkündür. Geleneksel Sampi pidesinin özelliğinin, kaliteli malzeme kullanımı olduğu ifade edilmiştir. Et seçimi, günlük ve taze sebze kullanımı gibi faktörler pidenin lezzetine etki ettiği için, marka malzeme seçimlerine dikkat etmektedir. Etli pidelerin hazırlanmasında özen gösterilen bir diğer nokta ise pidelerin harcında düşük yağ oranına sahip yüzde 100 dana eti kullanılmasıdır. Pidede lezzeti etkileyen en önemli unsurlardan biri de hamurudur. Sampi Pide’nin pide hamurları günlük olarak ve elde yoğurularak hazırlanmaktadır. İşletmenin hamuru makine ile yoğurmayı tercih etmemesinin nedeni ise pide yaptıkları hamurun su oranının yüksek olması olarak belirtilmiştir. Sampi Pide’nin menüsüne bakıldığında; işletmenin misyonunun pideci olması dolayısıyla ürünlerin pide ağırlıklı olduğu görülmektedir. Pideler genel olarak dört temel başlık altında sınıflandırılmıştır. Müşterilere kırmızı veya beyaz etli, peynirli, sebzeli ve özel (spesiyal) pide çeşitleri sunulmaktadır. Menüde yaklaşık 30 çeşit pide ismi yer almaktadır. Zengin pide çeşitleri sayesinde marka vejetaryen müşterileri de dahil olmak üzere geniş bir müşteri kitlesine hitap edebilmektedir. Menüde pidelerin yanı sıra başlangıç olarak çorba, lahmacun ve Karadeniz Bölgesi’ne özgü bir diğer meşhur lezzet olan turşu kavurma bulunmaktadır. Nispeten daha kısıtlı olmakla birlikte salata ve tatlı çeşitlerine de menüde yer verilmiştir.
Sampi Pide franchise sistemiyle açılan ve sayıları yıldan yıla farklılık gösteren bayileriyle, dinamikliğini korumaya çalışmıştır.
Referanslar
Borsa Gündem, (12.12.2017). Sampi Pide Avrasya Terminali’ne devredildi. Gündem Medya Grubu. https://www.borsagundem.com/haber/sampi-pide-avrasya-terminale-devredildi/1257882, (Erişim tarihi: 10.09.2020); KAP (2018). Finansal Duran Varlık Edinimi İptaki Hk (Sampi Gıda). https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/701238, (Erişim tarihi: 08.09.2020); Kobi Aktüel, (2017). Sampi’den şubeleşme atağı, Aylık İş Dünyası ve Ekonomi Dergisi, Temmuz Sayısı; Reel Sektör Programı (30. 10. 2017). Bloomberg Televizyon Kanalı; Sonkurt, Y. (18.07.2020). Çanakkale’ye yeni tat: Sampi Pide. Çanakkale Olay Gazetesi. http://www.canakkaleolay.com/Canakkale-39-ye-yeni-tat-Sampi-Pide-49970, (Erişim tarihi: 08.09.2020); Türkiye Turizm, (12.03.2017). Galip Öztürk’ün Sampi’sini Euro Yatırım Holding aldı, https://www.turkiyeturizm.com/galip-ozturkun-sampisini-euro-yatirim-holding-aldi-55247h.htm, (Erişim tarihi: 08.09.2020).