Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği
(Sabanca, Sakarya, 1999 - )
-
2019
Sakara Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Sakarya Üniversitesi’nden bölünerek kuruldu. Sakarya Üniversitesi’nden Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne aktarılan birimlerden biri de ilgili tarih itibariyle Sapanca ilçesinde yerleşik olarak öğretime devam eden Turizm Fakültesi’dir. Dolayısıyla Turizm Fakültesi’nin tarihi, bağlı olduğu Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kuruluşundan daha öncesine gitmektedir.
1992 yılında kurulan bir üniversite olan Sakarya Üniversitesi'nin bünyesinde dört yıllık turizm öğretimi uzunca bir süre bölüm düzeyinde örgütlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı olan Turizm İşletmeciliği Bölümü, 2002 yılında öğretime başladı ve 2011 yılına kadar devam etti. Bölüm, yeni kurulan İşletme Fakültesi’ne dahil edildi. Turizm Fakültesi kurulması talebi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanınca İşletme Fakültesi bünyesindeki Turizm İşletmeciliği Bölümü, tüm kadrosu ve öğrencileriyle birlikte aktarıldı (2016). Kurulduğu yıl itibariyle, Sapanca ilçesi merkezinde bulunan binasına taşındı.
Fakülte, Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm Rehberliği ve Rekreasyon Yönetimi Bölümlerini bünyesinde barındırmaktadır. 2019 yılı itibariyle Turizm İşletmeciliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde birinci öğretim, Turizm Rehberliği Bölümünde ise birinci ve ikinci öğretim olmak üzere iki program kapsamında öğretim devam etmektedir. Ayrıca, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün bünyesinde de Fakülte tarafından koordine edilen Turizm İşletmeciliği alanındaki doktora, tezli yüksek lisans ve ikinci öğretim tezli yüksek lisans programları faaldir. 2019 yılının Eylül ayından başlamak üzere Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli yüksek lisans programının açılması da kabul edildi.
Gerek Sakarya Üniversitesi’nin bünyesinde Turizm İşletmeciliği Bölümü, gerekse de Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak faaliyet gösterdiği dönemlerde kurumun İstanbul turizm çevreleriyle etkileşimi yüksek oldu. Turizm piyasasına yönetici yetiştirme anlayışı hep ön planda tutuldu. Bunun yanında, akademik yayın üretme ve akademisyen yetiştirme konusunda da önemli katkıları olmaktadır. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde ise uygulamalı öğretim anlayışının daha güçlü bir şekilde vurgulandığı ve bu konuda yenilikçi çözümlerin denenmeye başlandığı görülmektedir. Sakarya Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümünün bünyesinde, kurulduğu ilk yılından itibaren 7+1 modeli uygulandı. Bu model öğrencinin sekizinci yarıyılını işbaşı eğitimi adı altında, çalışma ortamında/işletmede geçirmesi esasına dayanmaktadır. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi'nde uygulanmakta olan model ileriye taşınarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde 6+2 şeklinde bir uygulama geliştirildi. Bunun yanı sıra, turizmin farklı alanlarından değişik işletmeler ile protokoller imzalayarak sektörle işbirliğini geliştirmekte ve okul içerisinde de laboratuar, mutfak gibi uygulama olanaklarını arttırmaya çalışmaktadır.
Referanslar
https://turizm.subu.edu.tr/tr/icerik/11612/50784/tarihce, (Erişim tarihi: 21.05.2019); Resmi Gazete (2018). Yükseköğretim Kanunu İle Bazı KanunKanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, (Resmi Gazete (Tarih: 18.05.2018, Sayı: 30425).