Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turizm İşletmeciliği

(Sakarya, 1998 - )

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalına bağlı olarak 1998-1999 akademik yılında açıldı. 2001-2002 yılında Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı ismini alan program, 2016 yılında Sakarya Üniversitesi'nin bünyesinde Turizm Fakültesi’nin kurulmasıyla Anabilim Dalı statüsü elde ederek eğitim-öğretim faaliyetlerini bu çatı altında sürdürmeye başladı. 2018 yılına kadar Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı bulunan Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, 09.05.2018 tarih ve 7141 sayılı kanun ek 184. maddesi ile kurulan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne aktarıldı. Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalındaki Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans programı ile ilgili eğitim-öğretim faaliyetleri, 2016 yılına kadar il merkezindeki Sakarya Üniversitesi Kampüsü’nde, 2016-2017 akademik döneminin başlangıcından itibaren ise Sapanca ilçesindeki Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yürütülmektedir.

Programın temel hedefi, turizm endüstrisinin özellikle yönetim konuları ile ilgili sektörel gelişmeleri takip edebilen, bu bilgiler doğrultusunda analiz, strateji ve politikalar üretebilen, güncel gelişmelere hâkim bir biçimde tecrübesini gerektiğinde akademik kurumuna, gerektiğinde ise işletmesine ve personeline yansıtabilen, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği kurabilme yeteneğine sahip turizm uzmanları yetiştirmektir. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi çatısı altında yüksek lisans eğitiminde 14 öğretim üyesi yer almaktadır. Ayrıca on araştırma görevlisi de lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır. Programdaki öğrenci kontenjanları, öğretim üyelerinin ders ve öğrenci yükümlülüklerine göre değişmektedir.

Yüksek lisans eğitimi kapsamında akademik takvimin güz döneminde tezli örgün öğretimde Turizmde Tüketici Eğilimleri, Uluslararası Seyahat İşletmeciliği, Turizmde Etik İlke ve Uygulamalar, Turizm İşletmelerinde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Turizmde Rekabet, Turizm İşletmelerinde Örgütsel Davranış, Turizmde Toplam Kalite Yönetimi, Seminer ve Uzmanlık Alan dersleri bulunmaktadır. İlgili programın güz döneminde tezli ikinci öğretim uygulamaları kapsamında ise; örgün öğretim dersleri yanı sıra Ulusal Gastronomi, Otel İşletmelerinin Yönetimi, Helal Turizm Araştırmaları, Profesyonel Restoran Yönetimi, Turizmde Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Seminer ve Uzmanlık Alan dersleri verilmektedir. Yüksek lisans öğrencilerine bahar döneminde ise tezli örgün öğretimde; Stratejik Turizm Pazarlaması, Turizmde Politika ve Stratejiler, Turizmde Çağdaş Yönetim Yaklaşımları, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Turizm Bilimine Giriş, Turizm İşletmelerinde Faaliyet Tabanlı Bütçeleme, Sağlık Turizmi ve Hizmetleri Yönetimi, Turizmde Kurumsal İletişim Stratejileri, Seminer ve Uzmanlık Alanı dersleri verilmektedir. Bahar dönemi “Tezli ikinci öğretimde” ise; örgün öğretim dersleri yanı sıra Kongre Organizasyonu ve Yönetimi, Turizm Yatırım Proje Analizleri ve Karar Süreci, Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Turizmde Maliyet Kontrol Sistemi, Seminer ve Uzmanlık Alan dersleri verilmektedir.

Yüksek Lisans seviyesinde bugüne kadar Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 90, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde 20 olmak üzere toplam 110 uzman unvanıyla mezun verildi Mezunlarının çoğu Türkiye’deki çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerinde farklı unvanlarla akademik faaliyetlerine ve bilimsel çalışmalarına devam etmektedir.

Yüksek lisans programının bağlı olduğu Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yükseköğretim Turizm Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Uygulama Esasları çerçevesinde Mart 2020-Mart 2022 tarihleri arasında geçerli olmak üzere akredite edilmiştir. Programın kurulduğu dönemdeki bilim dalı başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şehnaz Demirkol iken, anabilim dalı olarak açıldığı zamanki başkanı ise Prof. Dr. Orhan Batman’dır.

Yararlanılan Kaynaklar

Orhan Batman ile 14. 04. 2020 tarihli görüşme. (Görüşen: Ceyhun Akyol); Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (2020). Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (2020). Tarihce. https:// lee.subu.edu.tr/tr/tarihce, (Erişim tarihi: 05.04.2020); Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (2020). https://turizm.subu.edu.tr/tr/tarihce, (Erişim tarihi: 05.04.2020); Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (2020). Akredite Kurumlar. http://turak. org/302-akredite-kurumlar, (Erişim tarihi: 06.04.2020); Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (2020). http://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ tarama, (Erişim tarihi: 07.04.2020).