Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı

Eğitim-Öğretim Doktora Programı Turizm İşletmeciliği

(Sakarya, 2010 - )

2010-2011 akademik yılında Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin bünyesinde başlayan Turizm İşletmeciliği Doktora Programı, 2016 yılında Sakarya Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin kurulmasıyla Anabilim Dalı statüsü elde ederek eğitim-öğretim faaliyetlerini bu çatı altında sürdürmeye başladı. 2018 yılına kadar Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı bulunan Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, 09.05.2018 tarih ve 7141 sayılı kanun ek 184. maddesi ile kurulan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne aktarıldı.

Temel amacı, turizm akademisinin ve endüstrisinin gereksinim duyduğu tüm alanlarda lisansüstü seviyede bilgi derecesine sahip bilim doktorları yetiştirmek olarak belirtilen doktora programın bağlı olduğu Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalındaki eğitim-öğretim faaliyetleri, 2016 yılına kadar il merkezindeki Sakarya Üniversitesi kampüsünde, 2016-2017 akademik döneminin başlangıcından itibaren ise Sapanca ilçesindeki Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yürütülmektedir.

Doktora eğitiminin verildiği Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi'nin çatısı altında 14 öğretim üyesi ve 10 araştırma görevlisi yer almaktadır. Doktora derecesinde ders veren öğretim üyeleri turizm işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları, rekreasyon yönetimi ile turizm rehberliği alanlarında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşmaktadır. Programdaki öğrenci kontenjanları, öğretim üyelerinin ders ve öğrenci yükümlülüklerine göre değişmektedir.

Doktora eğitimi kapsamında ilgili yılın akademik takviminin güz döneminde Turizm İşletmelerinde Stratejik Yönetim, Turizm Teorisinde Gelişmeler, Turizmde Davranışsal Vaka Analizi, Turizm Pazarlamasında Güncel Yaklaşımlar, Turizmde Pazarlama İletişimi, Akademik Yazım Teknikleri ve Eleştirel Okuma, Sosyal Bilimlerde İleri Araştırma Yöntemleri dersleri verilmektedir. Doktora öğrencilerine bahar döneminde ise Uluslararası Konaklama İşletmeciliği, Alternatif Turizm ve Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Turizm İşletmelerinde Finansal Analizler, Uluslararası Gastronomi, Turizm İşletmelerinde Yenilik Yönetimi, Turizmde Markalaşma Süreci, Turizmin Çevresel Etkileşimi ve Sürdürülebilir Turizm, Helal Turizm Teorisi dersleri verilmektedir.

Doktora seviyesinde bugüne kadar Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden 32, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nden yedi olmak üzere toplam 39 bilim doktoru unvanıyla mezun veren Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı mezunlarının çoğu Türkiye’deki çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerinde farklı unvanlarla faaliyetlerine ve bilimsel çalışmalarına devam etmektedir.

Doktora programının bağlı olduğu Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yükseköğretim Turizm Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Uygulama Esasları çerçevesinde Mart 2020-Mart 2022 tarihleri arasında geçerli olmak üzere akredite edilmiştir. Programın kurulduğu dönemde anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Orhan Batman’dır.

Yararlanılan Kaynaklar

Orhan Batman ile 14. 04. 2020 tarihli görüşme. (Görüşen: C. Akyol); Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (2020). Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları; Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (2020). https:// lee.subu.edu.tr/tr/tarihce, (Erişim tarihi: 05.04.2020); Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2020). https://turizm.subu.edu.tr/tr/tarihce, (Erişim tarihi: 05.04.2020); Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (2020). Akredite Kurumlar. http:// turak.org/302-akredite-kurumlar, (Erişim tarihi: 06.04.2020); Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (2020). http://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi /tarama, (Erişim tarihi: 07.04.2020).